Протеїн – це білок. Білок – дуже важливий будівельний елемент для нашого організму. Протеїн використовується організмом для створення, відновлення та збереження м’язової тканини.
У яких продуктах міститься протеїн?
Якщо протеїн – це білок, то значить він міститься у всіх білкових продуктах:
– М’ясо, краще всього біле м’ясо птиці, пісна яловичина
– Морепродукти і риба
– Нежирний сир, сири
– Бобові (червона і біла квасоля, соя, сочевиця),
– Гриби, але щоб білок ( протеїн) засвоївся їх неодмінно потрібно вживати з жиросодержащие продуктами – тим же рослинним (переважно оливковою/нерафінованою соняшниковою) маслом!
Деякі продукти містять так званий повний протеїн, тобто в них присутні всі амінокислоти, необхідні для вироблення корисної протеїну. Як приклад можна назвати молоко, яйця, рибу і різні рослинні продукти, такі як соєві боби. Але навіть ці продукти містять різну кількість корисного протеїну на одиницю ваги.
У таблиці показано ваговий вміст протеїну в продуктах (перше значення), які зазвичай використовуються в якості джерел білка, а друге значення – який відсоток протеїну ваш організм засвоює:
Яйця 12% з них засвоюється організмом 94%
Молоко 4% з них засвоюється організмом 82%
Риба 18-25% з них засвоюється організмом 80%
Сир 22-36% з них засвоюється організмом 70%
Бурий рис 8% з них засвоюється організмом 70%
М’ясо та птиця 19-31% з них засвоюється організмом 68%
Соєве борошно 42% з них засвоюється організмом 61%
( У молочній сироватці, яка є рафінованим продуктом, міститься ще більше корисного протеїну, ніж у яйцях.)
Можна бачити, наприклад, що яйця містять лише 12% протеїну, однак завдяки специфічному набору амінокислот 94 % цього протеїну може використовуватися організмом. З іншого боку, протеїн становить 42 % соєвого борошна, але його склад такий, що організм може використовуватися лише 61 % від цієї кількості.
Яйця є таким хорошим джерелом корисного протеїну, що вони використовуються як основа для порівняння з іншими продуктами. При цьому яйцям присвоюється умовна цінність 100 . У таблиці вказані продукти і на скільки вони засвоюються організмом.
Продукт Протеїновий рейтинг
Яйця ( в цілому ) 100
риба 70
Пісна яловичина 69
Коров’яче молоко 60
Бурий рис 57
Білий рис 56
Соєві боби 47
Цілісне пшоно 44
арахіс 43
Сушені боби 34
Картопля 34
Тепер ви знаєте в яких продуктах харчування міститься протеїн і які з протеїнових продуктів найкраще засвоюються.