Умови та термін зберігання риби – потрібно знати оскільки риба в холодильнику швидко псується , а в морозилці її довго зберігати не можна .
Умови зберігання риби
Умови зберігання свіжої риби
Свіжу рибу слід зберігати при температурі від 0 до -1 ° С , і вжити по можливості швидше, так як вона швидко псується.
Умови зберігання замороженої риби
Морожену рибу зберігають при температурі -18 ° С від 3 до 10 місяців, залежно від виду риби. При цій же температурі можна довгостроково зберігати рибні і крабові палички. При температурі від -5 до -6 ° С морожена риба може зберігатися до двох тижнів , а при температурі близько 0 ° С – три доби.
Умови зберігання риби гарячого копчення
Риба гарячого копчення може зберігатися в температурному діапазоні від -2 до +2 ° С три доби і більше , а якщо її заморозити до -30 ° С , то зберігати її можна до тридцяти діб , однак перед реалізацією такої риби її слід розморозити при температурі до +8 ° С.
Умови зберігання риби холодного копчення
Рибу холодного копчення при температурі від -2 до -5 ° С можна зберігати до 75 діб ; оселедець , скумбрію і ставриду – від 45 до 60 діб ; балики оселедця , скумбрії , ставриди , нототенії , сига – від 15 до 30 діб.
Умови зберігання риби солоної
Необхідна температура для зберігання малосольної і маринованої риби: 0 – +1 ° С.
У магазинах при наявності охолоджуваних камер термін зберігання дуже солоної риби 30 днів, середньосолоної, пряної і маринованої – 10-15 , слабосоленої – до 6 діб. У неохолоджуваних приміщеннях термін зберігання скорочується удвічі. Оптимальна відносна вологість повітря для зберігання солоних рибних продуктів 90 %.
Умови зберігання в’яленої риби
В’ялену і підв’ялені рибу при температурі від -5 до -8 ° С можна зберігати до року.
Як зберігати вялену рибу вдома?
- Перший і найпростіший – це звернути її в газету / папір і залишити в прохолодному місці.
- У велику банку разом з рибою помістити палаючу свічку, і закрити її кришкою . Після того, як кисень закінчиться, свічка згасне, а рибу таким чином можна буде зберігати кілька місяців.
- Морозильна камера холодильника – ще одне місце , де можна зберігати в’ялену рибу. Якщо захочете поласувати , можна просто розморозити потрібну кількість.
- Найнадійніший спосіб – це зберігати рибу в жерстяній банці з щільно закритою кришкою. А ось найкращий спосіб зіпсувати її – «замкнути» в целофановий пакет. Краще не ризикувати власноруч в’яленою рибою і вибрати один із способів , який точно збереже продукт.
В’ялена риба – сезонний продукт, тому, її краще вжити швидше ( не зберігати 12 місяців і їсти по святах). Звичайно, зберігається вона прекрасно, але все ж «свіжовялена риба» смачніше і корисніше.
Умови зберігання копченої риби
Зберігають рибу копчену при температурі від +2 до -2 ° С не більше 72 год з моменту закінчення технологічного процесу . Заморожену рибу гарячого копчення зберігають при температурі не вище мінус 18 ° С не більше 30 діб. Риба холодного копчення зберігається при температурі від 0 до -5 ° С і відносній вологості повітря 75 – 80 % не більше 2 -х міс ; Фасована в пачки з картону не більше 15 діб ; шматочки , скибочки , фасовані в плівкові пакети під вакуумом при температурі від 0 до -4 ° С не більше 20 діб ( для далекосхідних лососів -3 дні) , без вакууму – не більше 10 діб ; при температурі від -4 до -8 ° С під вакуумом не більше 35 діб ( для далекосхідних лососів – 15 діб) , без вакууму – не більше 10 діб з дати виготовлення.
Умови зберігання морепродуктів
Не більше +2 ° С – температура для зберігання відварних молюсків , лобстерів , креветок і крабів . Живих устриць , мідій і інших молюсків можна протягом декількох днів зберігати при температурі +5 – +10 ° С.
Умови зберігання напівфабрикатів з риби
Рибна продукція і морепродукти | ||||
Напівфабрикamи | ||||
1. Риба всіх найменувань охолоджена | 48 | 0…-2 | ||
2. Риба і рибні продукти всіх найменувань заморожені і глазуровані | 24 | -“- | ||
3. Риба спеціальної обробки незаморожена | 24 | -2…+2 | ||
4. Риба порціонна в сухарях | 24 | +2…6 | ||
5. Шашлики і піджарка | 24 | від-2…+2 | ||
6. Котлети, биточки, фарш, зрази рибно-картопляні, млинчики (без заморожування) | 12 | -“- | ||
7. Котлети, голубці і фарш заморожені | 72 | -6…-4 | ||
8. Пельмені рибні заморожені | 48 | -//- | ||
Кулінарні вироби | ||||
18. Риба всіх найменувань смажена | 36 | 2…6 | ||
19. Риба всіх найменувань запечена | 48 | -“- | ||
20. Риба всіх найменувань відварна | 24 | -“- | ||
21. Риба фарширована | 24 | -“- | ||
22. Вироби рублені із солоної риби (оселедця, скумбрії, сардин та ін.) | 24 | -“- | ||
23. Котлети з риби всіх найменувань смажені | 12 | -“- | ||
24. Фрикадельки, тефтельки рибні з соусом томатним | 48 | -“- | ||
25. Риба всіх найменувань і рулети гарячого копчення | 48 | -“- | ||
26. Ковбаски рибні варені | 48 | -“- | ||
27. Зельці «Рибальський», «Особливий» та ін. | 12 | -“- | ||
28. Раки і креветки варені | 12 | -“- | ||
29. Крабові палички | 48 | -“- | ||
30. Кальмар з овочами в сметанному соусі, відбивні з кальмара, котлети з кальмара | 24 | -“- | ||
кальмар у маринаді | 48 | -“- | ||
31. Кулінарні вироби промислового виробництва з білкової пасти «Океан» | 24 | -“- | ||
32. Масло рибні та ікорні всіх найменувань | 24 | -“- | ||
33. Риба заливна | 24 | -2…+2 | ||
34. Пасти рибні в полімерній споживчій тарі | 24 | -“- | ||
35. Другі рибні блюда в споживчій тарі | ||||
без заморожування | 12 | -“- | ||
заморожені | 72 | -4…-6 | ||
36. Паста білкова заморожена «Океан» | 72 | -1…-3 |
Тепер ви знаєте умови зберігання риби. Взагалі кажучи, рибу можна зберігати довго. Ось тільки свіжа риба через 3 місяці зберігання перестає бути свіжою, втрачає смак. Якщо рибу зберігати не герметично, то приблизно через рік жир починає гіркнути. Так що в домашніх умовах краще зберігати рибу мінімальний час і розраховувати приблизно на 3 місяці вперед.