Використання цвілевих грибів

Ботаніка

Пліснява є шкідливою, але люди навчилися використовувати деякі види цвілевих грибів у медицині та харчовій промисловості.

Використання цвілевих грибів

  • Медицина

З організмів роду Пеніцилл виготовляють пеніцилін, гризеофульвін, вортманін, цитринін, мікроцид, нотатін. Після відкриття антибіотиків вчені виявили антибактеріальну активність у 3 000 видів грибів. Препарати на їх основі застосовуються в кардіології. Гриби, в яких містяться антибіотики, є основою для ліків від епілепсії, туберкульозу.

  • Харчова промисловість

У хлібопеченні для додання продукції пористості використовуються спеціальні грибні дріжджі. Вони збагачують хлібобулочну продукцію і хліб мікроелементами, поживними речовинами. На деяких хлібобулочних заводах в продукцію додають так званий «грибний солод», який покращує смакові якості готових виробів.

Цвілеві види грибів застосовуються при виготовленні дорогих твердих сортів сиру (камамбер, рокфор), які володіють специфічним запахом і гострим смаком.

Штами гриба Aspergillus niger застосовуються для виробництва лимонної кислоти із цукристих речовин.
«Шляхетна пліснява» бере участь у дозріванні деяких вин (херес).

Також з цвілевих грибів добувають речовини для посилення росту рослин.

Оцініть статтю
Додати коментар