Вплив плісняви на організм людини дуже негативний, тому потрібно з обережністю відноситись до всього у чому є цвіль.
Вплив плісняви на організм людини
Характерні особливості цвілевих грибів – маленькі розміри, велика швидкість розмноження, невибагливість до їжі і місця існування.
Зовні цвіль може нагадувати бруд або плями, наприклад, коли вона утворюється на стінах у ванній кімнаті між плитками кахлю або в під’їздах будинків.
Улюблені місця проживання цвілі – будинки, де неправильно влаштовані водостоки і погано ізольовані підлоги. А ще цвіль «любить» все дерев’яне, оскільки пориста деревина легко накопичує воду. Інші, потенційні місця її проживання – бетон, штукатурка, пластик, гума, тканинна основа лінолеуму, килимові покриття, книги, квіткові горщики. Побачивши цвіль варто купити препарати, які знищують цвіль, обробити поверхню згідно інструкції.
Широко поширений пліснявий гриб мукор, який відомий як біла цвіль. Часто цей гриб утворює пухнасті цвілеві нальоти білого і сірого кольору на харчових продуктах: хлібі, варенні, плодах, овочах.
Багато видів цвілевих грибів завдають великої шкоди народному господарству: псують продукти харчування, руйнують лісоматеріали і тканини, викликають захворювання рослин, тварин і людини. Особливої шкоди приносять цвілеві гриби при зберіганні картоплі, овочів, зерна.
Цвіль всеїдна, всюдисуща, але найстрашніше те, що вона рідко кидається в очі.
У чистій кімнаті в кожному кубометрі повітря знаходиться приблизно до 500 спор грибів. Коли людина дихає, вона разом з повітрям вдихає і спори грибів. Варто людині допустити навіть найменшу помилку, цвіль негайно скористається цим, проникне в організм і спробує зруйнувати його.
Ми зазвичай ставимося до цвілі зневажливо. Зрізаємо уражену ділянку хлібної кірки, знімаємо білясту верхню плівку з варення і спокійно з’їдаємо те, що залишилося, навіть не підозрюючи про те, наскільки це небезпечно.
Коли ви маєте справу з цвілим предметом, не треба його ворушити. Краще акуратно закрити і викинути.
Якщо частина продукту вражена грибком, це означає, що спорами грибка вражений весь продукт.
З’ївши продукт з пліснявою, Ви наражаєте сві організм на небезпеку. Це може привести до розвитку різних хвороб.