Як прибрати гіркоту з маку?

Мак використовують для приготування багатьох кондитерських та хлібобулочних виробів , його застосовують як начинку або як присипку готової випічки. Також мак додають у соуси , маринади і заправки . Крім насіння , цінним є також масло з насіння маку , так зване макове масло , яке використовується в кондитерському і консервному виробництві , а також у парфумерії і при виготовленні фарб для живопису.

Ось одного разу ви відправилися в магазин , чи на ринок , купили мак , прийшли додому , і виявили , що мак гірчить . Така ситуація знайома кожній господині . Викинути шкода, і хочеться якось виправити ситуацію.

ЯК ПРИБРАТИ ГІРКОТУ З МАКУ?

Щоб прибрати (або хоча б зменшити гіркуватий смак) його потрібно розпарити або проварити .
Розпарюють мак для того , щоб він зробився м’яким і з нього пішов присмак гіркоти , а натомість з’явився характерний маковий аромат.
Як же правильно розпарити мак ?
Насіння маку залити крутим окропом у пропорції 1:2 , варити на слабкому вогні 3-5 хвилин , потім мак необхідно відкинути на сито і промити великою кількістю окропу.
Потім мак зазвичай розтирають , при необхідності доливаючи по чайній ложці окріп , додають мед або цукор. Підготовлений таким чином мак можна використовувати не тільки для начинки рулетів і пирогів , але і змішувати з кашами – рисової , пшоняної , ячної .
Але якщо після того , як ви проварили мак він все ж сильно неприємно гірчить , то краще його не використовувати , в якості начинки. Звичайно , ще трохи можна збити гіркоту лимонним соком , але все одно її трохи буде чути.
Мелений мак не можна довгий час зберігати в холодильнику , адже це швидкопсувний продукт.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБИРАТИ СЕМЕНА МАКУ ПРИ КУПІВЛІ ?

1 . Вибирайте непрозору упаковку , тому що на світлі – він стане гіркий ;
2 . Перевірте , наскільки упаковка герметична, тобто при її розтині не повинно бути присутності слідів вологи.
3 . Насіння повинні бути цільними без видимих пошкоджень і без грудок.
4 . Свіжі насіння маку повинні мати солодкуватий запах і легкий горіховий смак – якщо купуєте на ринку попросіть спробувати мак на смак.
Як правильно зберігати мак , щоб він не став гірким ?

Жири в маці можуть прогіркнути , тому зберігати мак потрібно в темному місці в непрозорій скляній і герметичній тарі .
Зберігати його потрібно в сухому , добре провітрюваному приміщенні при нормальній вологості повітря.
Якщо ви плануєте зберігати мак більше 2 -х місяців , його можна поставити в холодильник.
Якщо термін зберігання буде довгим , покладіть мак в морозилку.

Оцініть статтю
Додати коментар