Класифікація рецепторів

Важливою частиною аналізаторної системи людини є її рецептори. В цій статті ви дізнаєтеся що таке рецептори, функції та класифікація рецепторів.

Рецептори, їх класифікація

Рецептори — це спеціалізовані чутливі нервові закінчення та спеціалізовані клітини, еволюційно пристосовані до сприйняття із зовнішнього або внутрішнього середовища певного подразника і перетворення його енергії з фізичної або хімічної форм у форму нервового збудження — нерврві імпульси.

В залежності від джерела адекватних стимулів рецептори поділяють на дві великі групи:

— зовнішні;

— внутрішні.

До зовнішніх рецепторів належать:

  • слухові,
  • зорові,
  • нюхові,
  • смакові,
  • дотикові.

До внутрішніх рецепторів належать  рецептори внутрішніх органів та опорно-рухового апарату.

Також рецептори поділяють на:

дистантні — ті, що отримують інформацію на певній відстані від джерела подразнення (зорові, слухові, нюхові);

контактні — ті, що збуджуються лише за безпосереднього контакту подразника з ними (дотикові, больові — ноцирецептори).

Залежно від природи подразника рецептори поділяють на:

  • механічні — збуджувані при механічному подразненні звуковою хвилею (слухові), дотиком, тиском (дотикові);
  • хімічні — рецептори смаку, нюху;
  • світлові — рецептори ока;
  • температурні рецептори;
  • положення тіла і його частин у просторі (у м’язах, суглобах, зв’язках, внутрішньому вусі).

Прийнято розрізняти процеси відчуття і сприйняття подразника.

Відчуття подразника — усвідомлення наявності стимулу при надходженні сенсорної інформації до мозку.

Сприйняття подразника — розуміння відчуття, здатність очначити його словами.

Органи чуття і рецептори щомиті отримують, фільтрують, перетворюють і передають у мозок величезні потоки інформації, яка дає можливість орієнтуватися у світі. Але для деяких життєво важливих факторів у людини немає відповідних органів чуття, бо вони виникли внаслідок техногенних впливів людини на середовище. Брак відповідних відчуттів заважає, наприклад, деяким людям, які живуть у зоні радіаційного забруднення, усвідомити небезпеку та запобігти їй.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *