Опис сови

Опис сови на українській мові та опис пугача для дітей допоможе написати власний твір та дізнатися цікаві факти про сову.

Художній опис сови

Мені дуже подобається сова! Яскрава, строката з великими очима. Ну хіба не диво? Сова дуже уважний птах. Вночі сова полює на тварин і зустрівши її в цей час можна злякатися. Її очі вночі як вогненний факел!
Велика частина сов починає своє полювання тільки в сутінки; проте вони і вдень досить діяльні і навіть в самий полудень відправляються за здобиччю.

Свою здобич сова виглядає в польоті або підстерігає, сидячи в гілках дерева. Пір’я у сов дуже м’яке, тому літають вони безшумно.

Харчується сова всілякими тваринами від зайців, тетеруків і качок до мишоподібних гризунів і дрібних горобиних птахів. Голос сов досить гучний, але рідко приємний.
Люблю цю птицю за її красу та незвичайний розум!

Опис сови для дітей

Символом мудрості у багатьох народів є сова. У Стародавній Греції богиню мудрості супроводжував саме цей птах. А сучасні діти добре знають сову, завдяки історії про Вінні-Пуха.

Сови — це хижі птахи, що ведуть переважно нічний спосіб життя. Сімейство совиних дуже численне і налічує більше двохсот видів.

Опис пугача

Найбільшою совою в нашій країні є пугач. Довжина його тіла досягає 60-70 сантиметрів, а крила в польоті сягають майже двох метрів. У народі його прозвали «Пугачом» за моторошне ухання, яке він видає в нічному лісі. Жовтувато-руде оперення з безліччю темних плям допомагає пугачеві добре маскуватися на деревах. Очі у пугача величезні і жовті. На голові з боків у нього стирчить пір’я, своєрідні «вушка», які піднімаються сторчма в хвилини підвищеної уваги. Він вміє крутити голову, залишаючи при цьому тіло зовсім нерухомим. Полює пугач ночами, лякаючи сплячих птахів і хапаючи їх на льоту. Здобиччю його стають і наземні тварини. Величезні розміри пугача дозволяють йому полювати навіть на зайців.

Гнізда пугачі не будують. Будучи грізними господарями лісу, вони можуть вигнати будь-якого птаха з його оселі. А якщо поблизу зручних гнізд немає, пугачі спокійно обходяться невеликою ямкою на землі, устеляючи її своїми перами. Як і у багатьох птахів, висиджуванням пташенят займається самка, а корм видобуває глава сімейства. А коли пташенята підростають настільки, що корму, принесеного батьком, не вистачає, до полювання їжі приєднується і мати. Пташенятам пугача притаманний певний егоїзм — недоїдені шматки здобичі вони ховають на ніч під себе.

У звичайних ситуаціях пугач тільки ухкає, але, зустрівши суперника, він видає звуки, схожі на трагічний регіт і скиглення. Саме ці звуки і лякають запізнілих подорожніх в нічному лісі.

Опис сови сірої

Сіра сова істотно менше пугача і на її голові відсутні вушні пір’я. Оперення у цих птахів непримітне, під колір стовбурів дерев, за що їх і називають сірими. Очі  темні. Подібно пугачам, вони полюють ночами за птахами. Наземна здобич у них поменше — це ящірки і польові миші. Літають вони абсолютно безшумно і подають голос, тільки наближаючись до дупла, в якому їх чекають пташенята. А ось пташенята, починаючи літати, зазвичай зачіпають крилами гілки дерев, але з часом і вони опановують мистецтво безшумного польоту.

Опис сови вухатої

Вухата сова, згідно своїй назві, має на голові два пучка пір’я. Колір оперення — сіро-бурий, з строкатими плямами. Селиться вона, в основному, в хвойних лісах, відшукуючи кинуті іншими птахами гнізда. Харчується польовими мишами, але під час догляду за потомством може полювати і на птахів. Характер у цього птаха спокійний, інших мешканців лісу вона особливо не турбує, вважаючи за краще надійно ховатися в своєму гнізді.

Сови на зиму залишаються жити в лісі. В особливо важкі часи вони починають у пошуках їжі вилітати на відкриті простори і можуть навіть залітати в міські парки і гаї, де їх з подивом і цікавістю розглядають місцеві жителі.

Науковий опис сови

Сова — символ мудрості, атрибут давньогрецької богині Афіни.

У цих птахів великі опуклі очі. У них також добре розвинений слух. Зовнішній отвір вуха буває оточений складкою шкіри, яка може бути підведеною і опущеною; внаслідок цього утворюється широка вушна раковина.

Як і в інших хижих, у сов гачкоподібно загнутий дзьоб та гострі кігті на ногах. Пір’я у сов дуже м’яке, тому літають вони безшумно.

В порівнянні з денними хижаками сови загалом птахи не великі, а швидше середні. Самці у сов, як правило, легші. Особливо це помітно серед совових. Так, самці сови сірої рідко важать більше 500 грамів, тоді як самиці часто досягають 650—700 грамів. Середня вага самців сови бородатої — 750 грамів, самиць —1150.

Для більшості сов характерна сутінкова і нічна активність. Зголодніла за день сова починає полювати звичайно зразу ж після заходу сонця.

Всього існує 200 видів сов, але в Україні живе близько 13 видів совоподібних. Найбільша сова в Україні — пугач — стала рідкісною і занесена до Червоної книги України. Сови дуже корисні і потребують охорони.

Власий твір-опис сови Ви можете надіслати через форму коментарів, щоб допомогти своїм одноліткам з виконанням домашнього завдання.

Автор: J. G. (Джей Джи) У рубриці: Опис

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *