Смакові рецептори язика

смакові рецептори язика

Аналіз їжі на смак відбувається за допомогою м’язового органа ротової порожнини — язика, на слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори. Крім того, язик перемішує їжу в ротовій порожнині і визначає її температуру. Подразнення смакових рецепторів смачною їжею викликає відчуття апетиту і стимулює виділення слини, підшлункового та шлункового соків.

Смакові рецептори язика

Сприймання смакових властивостей речовин, що потрапляють у порожнину рота, виконує аналізатор смаку.

Скупчення смакових рецепторів містяться в смакових цибулинах, розміщених у виростах слизової оболонки язика — смакових сосочках із бруньками. Частинки їжі осідають на смакові рецептори та збуджують їх. Імпульси по волокнах смакового нерва надходять у міст і довгастий мозок, а звідти — до кори великих півкуль головного мозку, де формується сприйняття смакових відчуттів.

Види смакових рецепторів язика бувають:

– желобкові (розташовані на передній частині мови);

– грибоподібні (на кінчику);

– листоподібні (розташовані на бічній поверхні);

– ниткоподібні (сприймають тільки механічний вплив і температуру , а також дають відчуття їдкого, терпкого, в’язкого смаку).

В процесі свого розвитку людина навчилася розрізняти чотири типи смаку: солоний, гіркий, солодкий і кислий.

Чутливість рецепторів смаку не однакова по всій поверхні язика.

Смакові рецептори, що сприймають солодкий смак розташовані на кінчику язика.

Смакові рецептори, що сприймають гіркий смак розташовані на корені язика

Бічні частини язика реагують  на кисле та солоне.

У центрі язика смакові рецептори відсутні

У порожнині рота, крім смакових рецепторів, є й інші — дотику, термо-рецептори тощо. Їх подразнення посилює смакові відчуття.

Як формується відчуття смаку?

Смакові рецептори реагують на речовини, з яких складається їжа, подразнюються, і сигнали у вигляді нервових імпульсів через смаковий нерв прямують спочатку до підкіркових центрів головного мозку (проміжний мозок), від яких передаються у смаковий центр кори кінцевого мозку, де й формується відчуття смаку.

Певні речовини здатні підсилювати відчуття, які переробляють смакові рецептори. Наприклад, смак якісного вина посилюється після сиру, а після солодкого воно може здатися дуже кислим.

На жаль, іноді рецептори язика, що відповідають за смак, дають збій. Може розвинутися чутливість підвищена – гіпергевзія (при цьому є-яку їжу стає неможливим), знижена – гіпогевзія і авгезія, що означає повну відсутність смаку. Всі ці стани можуть розвинутися при запаленні мови (глоситі). Саме воно може призвести до того, що смакові рецептори перестануть правильно функціонувати. Також зміна сприйняття спостерігається при деяких захворюваннях травної системи (солоне здається солодким). Це може бути цукровий діабет, гастрит, запалення міхура жовчного.

Якщо ви знаєте більше інфрмації про смакові рецептори людини, пишіть в коментарях.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *