Різниця між лате і капучіно
Найприємніше, що може бути з ранку – це філіжанка кави, яка м’яко допомагає повернутися в реальність. Лате і капучіно – зовсім різні кавові напої, проте багато людей їх плутають. Справді, на перший погляд вони схожі: в обох випадках кава змішується з молоком. Тим не менш, пропорції кави і молока у капучіно і лате є абсолютно різними, і це – не єдина відмінність напоїв. Але чим відрізняється лате від капучіно і чи точно приготований вами напій це саме капучіно? Давайте розберемося, в чому саме різниця. Адже, як відомо будь-якому кавоману, різниця в технології приготування, пропорціях і всіляких добавках здатна сформувати радикально інші смакові якості у схожих один на одного напоїв.
Відмінності в пропорціях
Перше про що слід сказати – це дотримання пропорцій. Для приготування капучіно характерне співвідношення 1-2 частин еспресо на одну частину молока. У створенні лате, як правило, використовується одна частина кави на дві-три частини молока.
Відмінності в смаку
Само собою, смак прямо пропорційний співвідношенню інгредієнтів. Лате має дуже ніжний смак, оскільки більшу частину напою становить молоко і повітряна піна. У той же час для капучіно характерний більш кавовий смак.
Відмінності в пінці
Ще однією помітною властивістю цих напоїв вважається піна. Для приготування капучіно потрібна щільна густа піна, яка складається з дрібних бульбашок. З цієї піни легко можна викласти великий купол в чашці еспресо. А для лате характерна легка повітряна пінка, яка дуже схожа на пухнасті хмари.
Відмінності в подачі напою
Лате – традиційний ранковий напій жителів Італії, який подається у великій чашці або високому стакані. Звичайно, в усьому іншому світі лате не має часових обмежень для вживання, тому в будь-якій кав’ярні, в будь-який час дня ви можете прийти і насолодиться чудовим смаком напою.
В свою чергу, капучіно подають у порцелянових чашечках, оскільки в них довше зберігається температура напою. Але практичний досвід будь-якого завзятого кавомана скаже про те, що неважливо, з якого посуду пити каву, головне – це грамотне приготування напою і настрій баристи, який через напій передається гостю. Якщо все зроблено правильно і з любов’ю, капучіно матиме вишуканий смак.
Різниця між лате і капучіно
- Лате є кавовим напоєм або коктейлем, а капучіно – це саме кава. Пропорції «молочна піна – молоко – кава» в капучіно представлені однаковими частинами, а в лате на одну частину еспресо припадає одна частина молочної піни і дві частини молока.
- Спосіб приготування напоїв однаковий.
- У капучіно піна більш щільна і густа в порівнянні з лате.
- Лате подають в айриш-келиху, ємністю 240-360 мл, а капучіно подають чашках, які розширюються доверху, об’ємом 150-180 мл.