Розповідь про вітаміни дітям

Біологія

Розповідь про вітаміни дітям містить основну інформацію про важливі для людини корисні речовини.

Розповідь про вітаміни дітям

Вітаміни і корисні речовини є необхідними складовими для правильного функціонування організму. Людина складається з безлічі дрібних цеглинок – клітин. Клітини ці мають певну структуру, відрізняються в залежності від розташування і призначення.

Всі разом, вони утворюють тканини, наприклад м’язова, нервова. Тканини утворюють органи і системи органів. Взаємодіючи між собою, за допомогою складних біохімічних реакцій, утворюють складну структуру – людський організм. І ось, як раз для правильного і довгого функціонування цієї складної біологічної конструкції, необхідне надходження вітамінів і корисних речовин ззовні.

Що таке вітаміни?

Вітаміни – це життєво важливі речовини, необхідні нашому організму для підтримки багатьох його функцій. Тому достатнє і постійне надходження вітамінів в організм з їжею украй важливе.

Як правило, ми можемо поділити всі вітаміни на дві великі категорії. Жиророзчинні вітаміни – вітаміни A, D, і K, які можуть зберігатися нашим організмом в печінці або в жирових тканинах. Вони зберігаються, поки не будуть потрібні.

Водорозчинні вітаміни – не зберігаються в організмі. Вони повинні бути невід’ємною частиною раціону, щоб уникнути дефіциту. З іншого боку водорозчинні вітаміни не зберігаються в організмі, що може викликати передозування, яка також може мати згубні наслідки.

Коротенько розглянемо основні групи вітамінів.

Вітамін А – важливий для зору, нормального стану шкіри і волосся. Найбільш багаті вітаміном А печінка і риб’ячий жир.

Вітаміни групи B – беруть участь в енергетичному обміні. Міститися в зернових, крупах, м’ясі, дріжджах.

Вітамін С – спільно з вітамінами A і E запобігають появі вільних радикалів. Він важливий для сполучних тканин і засвоєння заліза. Найбільше багаті вітаміном C свіжі овочі та фрукти.

Вітамін D – може вироблятися в організмі людини самостійно, з холестерину в шкірі, під впливом ультрафіолету. Регулює обмін фосфору і кальцію. Багатий даними вітаміном яєчний жовток, вершки, вершкове масло.

Вітамін E – знижує ризик тромбозів, важливий для хорошого стану шкіри і розвитку м’язів. Міститься в рослинних оліях, шпинаті, буряках, капусті.

Вітамін K – здатний в невеликій кількості утворюватися в кишечнику, за допомогою мікроорганізмів. Важливий компонент системи згортання, захищає печінку і передміхурову залозу від раку. Найбільш багаті ним свіжі зелені овочі, капуста, яйця.

Вітамін P – антиоксидант, також захищає кровоносні судини від пошкоджень. Основне джерело – яскраво забарвлені овочі та фрукти, вино, зелений чай.

Вітаміни – особливі органічні речовини, які, не будучи джерелом енергії або будівельним матеріалом для організму, тим не менш необхідні (в мінімальних кількостях) для його нормальної життєдіяльності (і навіть для самого існування). Вони беруть участь в обміні речовин, є біологічними прискорювачами хімічних реакцій, що протікають в клітині, підвищують стійкість до інфекційних захворювань.

Оцініть статтю
Додати коментар