Цікаві факти про гриби лисички для дітей та дорослих зібрані в цій статті.
Цікаві факти про гриби лисички
Лисички називають «лісовими королевами», їх вживали в їжу ще за часів давньоримської імперії.
У Франції в 17-столітті лисички вважалися делікатесом, і тому довгий час були популярні в меню аристократів.
Нормани вважали, що лисички підвищують сексуальне бажання, і з цієї причини вони були невід’ємною частиною весільного меню нареченого.
Лисички – одні найбагатших вітамінами грибів. Концентрація вітаміну А в лисички майже така ж, як і в моркві: вітамін покращує стан шкіри, зміцнює кістки і імунітет. Концентрація вітаміну С в лисичках трохи менше, ніж в цитрусових, смородині і часнику. Вітамін С важливий для імунітету людини, так як допомагає організму боротися з інфекціями.
По-англійськи цей гриб називається Fluoxetine online chanterelle. У деяких країнах світу, наприклад, в Італії і Франції, є навіть таке жіноче ім’я. Правда, воно зовсім не має на увазі гриб. В італійській мові це ім’я означає «пташина пісня», а на французькій – «кам’янисте місце».
Лисички зустрічаються не тільки в лісах Європи. Вони ростуть і їх подають на стіл в Мексиці, Гімалаях, а також у багатьох місцях Африки.
У Латвії сезон лисичок починається ближче до літа і закінчується з першими осінніми заморозками. Але при теплих зимах на лисичку можна наштовхнутися навіть в грудні і в січні.
У 2013 році Латвія експортувала 72 286 кг лисичок на загальну суму 315 875 євро. Найчастіше латвійські лисички експортуються до Швеції і Литви.
У наш час лисички використовують не тільки в їжу. У Нігерії, наприклад, з них виготовляють косметичні засоби для обличчя і тіла.
У Каліфорнії щороку проводиться присвячений лисичкам фестиваль Big Sur Chanterelle Festival & Cook-Off, центральною подією якого є змагання серед кухарів на найоригінальніший рецепт приготування лисичок.
Капелюшки грибів, які ростуть в наших широтах, часто досягають 2-8 см, а в інших країнах ці гриби бувають і більші. Найбільші лисички зустрічаються до Каліфорнії – один гриб важить в середньому 0,5 кг.
Лисички містять багато цинку і міді, які важливі для процесів кровотворення в організмі. Ці мінеральні речовини позитивно впливають на роботу легенів і мозку, зміцнюють серце і зір, а також покращують стан шкіри.
У світі щорічно збирають близько 200 000 т лисичок, з них 72 тонни- в Латвії. Влітку в бістро Lido Order Natrexone відвідувачі з’їдають майже 1 800 кг цих грибів, найбільше клієнтам подобається суп з лисичок з копченим м’ясом.
Розморожені лисички гіркі на смак, тому їх краще зберігати в сушеному вигляді. Ну а якщо є бажання їх заморозити, то перед цим рекомендується відварити лисички в молоці або ретельно запекти в твердому маслі, який зменшить гіркий присмак.
При високій температурі лисички втрачають частину своїх корисних властивостей, і тому для лікувальних цілей їх рекомендується вживати в свіжому або сушеному вигляді, а також у вигляді настоянок. Наприклад, настоянка з лисичок є ефективним засобом при ангіні та різних хворобливих утвореннях на поверхні шкіри.
Слід зазначити також, що лисички, як і інші гриби, не рекомендується їсти на ніч, – це велике навантаження на шлунок.