Цікаві факти про ріпак (рапс)
Наприкінці 20 століття, рапс почали використовувати для отримання біодизеля.
Ріпак в дикому вигляді в природі не зустрічається, його отримали від схрещування капусти з суріпицю (тому ріпак належить до сімейства «капустяні»).
Ріпак був відомий ще 4 тисячі років до нашої ери.
Батьківщина ріпаку – Голландія і Англія.
Ріпак самозапилюється.
Існує 2 види ріпака: ярий ріпак і озимий ріпак.
Ріпак застосовується для виробництва олії. Рапсове масло застосовується для виготовлення маргарину, пластмас, мастил і свічок.
На основі ріпакового масла виготовляють біодизель (біопаливо).
Ріпак цінний корм для худоби.
З ріпаку одержують мед (з гектара посіву виходить 50 кг меду).
Найкрупніший виробник рапсу в світі – Європейський Союз.
Ріпак багатий білком.
Складові, що виділяються з ріпаку мають застосування в косметичній промисловості для виробництва мила, помад, кремів проти старіння і зволожуючих лосьйонів.
З ріпаку виділяють два види смоли, яка використовується у виробництві чорнила для друку газет.