Чи знаєте ви щось цікаве про сир? Цікава інформація про сир для дітей і дорослих зібрана в цій статті.
Цікава інформація про сир
У сирах міститься до 25 % білка, 60 % молочного жиру і 3,5 % мінеральних речовин.
Сирні білки краще засвоюються, ніж молочні (хоча сири готуються з того ж молока).
У сирах міститься такі вітаміни як A, B1 , B2, B12, D, E, PP , С і пантотенова кислота.
Сир збуджує апетит.
Сир майже повністю ( на 99 %) засвоюється організмом.
Найпопулярнішим італійським сортом сиру довгого дозрівання є – Пармезан (щоб виготовити одну головку такого сиру витрачається 550 літрів молока).
Як відомо сир Рокфор має цвіль, ця цвіль називається «Penicillium рогуефорті», її вирощують в лабораторних умовах (це цвіль їстівна і тому її і додають до даного сиру). Саме ця цвіль надає сиру аромат і смак, характерний для сиру Рокфор.
Раніше, Рокфор виготовляли тільки з овечого молока (сьогодні ж його готують з коров’ячого молока). dovidka.biz.ua
Деякі види сирів піддаються копченню (це робиться для поліпшення стійкості до псування при зберіганні і для додання особливого аромату і смаку). До таких сирів відносяться – ковбасний сир і копчений сулугуні.
США – є найбільшим у світі виробником сиру.
У світі існує близько 2 тисяч сортів сиру.
Непастеризований сир починає втрачати свій аромат, якщо він був нарізаний до покупки.
Сир поглинає запах продуктів, які стоять поруч з ним і через це він може втратити свій власний аромат.
Цікавинки про сир, цікаві відомості про сир ви можете додавати через форму коментарів.
Легенда появи сиру Рокфор: Молодий пастух пас овець на вершині гори Комбалу, недалеко від села Рокфор. В одній з вологих печер, зарослих зеленню, він зупинився перекусити. Його сніданок складався з шматка чорного хліба з овечим сиром. Повз проходила чарівна дівчина. Пастух, захопившись, залишив свій сніданок і побіг за нею. Приблизно через місяць він повернувся в ту саму печеру і побачив, що шматок сиру сильно змінився. Від чорного хліба до сиру простяглися нитки блакитної цвілі. Молодий пастух був здивований, але він був голодний, і обережно відрізавши маленький шматочок, вирішив спробувати пліснявий сир на смак, і він привів його в захоплення. Згідно з легендою, саме так з’явився знаменитий овечий сир «Рокфор».