Цікаві факти про сир

Цікаві факти про продукти

Чи знаєте ви щось цікаве про сир? Цікава інформація про сир для дітей і дорослих зібрана в цій статті.

Цікава інформація про сир

У сирах міститься до 25 % білка, 60 % молочного жиру і 3,5 % мінеральних речовин.

Сирні білки краще засвоюються, ніж молочні (хоча сири готуються з того ж молока).

У сирах міститься такі вітаміни як A, B1 , B2, B12, D, E, PP , С і пантотенова кислота.

Сир збуджує апетит.

Сир майже повністю ( на 99 %) засвоюється організмом.

Найпопулярнішим італійським сортом сиру довгого дозрівання є – Пармезан (щоб виготовити одну головку такого сиру витрачається 550 літрів молока).

Як відомо сир Рокфор має цвіль, ця цвіль називається «Penicillium рогуефорті», її вирощують в лабораторних умовах (це цвіль їстівна і тому її і додають до даного сиру). Саме ця цвіль надає сиру аромат і смак, характерний для сиру Рокфор.

Раніше, Рокфор виготовляли тільки з овечого молока (сьогодні ж його готують з коров’ячого молока).  dovidka.biz.ua

Деякі види сирів піддаються копченню (це робиться для поліпшення стійкості до псування при зберіганні і для додання особливого аромату і смаку). До таких сирів відносяться – ковбасний сир і копчений сулугуні.

США – є найбільшим у світі виробником сиру.

У світі існує близько 2 тисяч сортів сиру.

Непастеризований сир починає втрачати свій аромат, якщо він був нарізаний до покупки.

Сир поглинає запах продуктів, які стоять поруч з ним і через це він може втратити свій власний аромат.

Цікавинки про сир, цікаві відомості про сир ви можете додавати через форму коментарів.

Оцініть статтю
Додати коментар

  1. J. G. (Джей Джи)

    Легенда появи сиру Рокфор: Молодий пастух пас овець на вершині гори Комбалу, недалеко від села Рокфор. В одній з вологих печер, зарослих зеленню, він зупинився перекусити. Його сніданок складався з шматка чорного хліба з овечим сиром. Повз проходила чарівна дівчина. Пастух, захопившись, залишив свій сніданок і побіг за нею. Приблизно через місяць він повернувся в ту саму печеру і побачив, що шматок сиру сильно змінився. Від чорного хліба до сиру простяглися нитки блакитної цвілі. Молодий пастух був здивований, але він був голодний, і обережно відрізавши маленький шматочок, вирішив спробувати пліснявий сир на смак, і він привів його в захоплення. Згідно з легендою, саме так з’явився знаменитий овечий сир «Рокфор».

    Відповіcти