Вітамін B5 ( пантотенова кислота) надзвичайно широко поширений в природі , у зв’язку з чим і названий пантотенової – по – грецьки ” всюдисуща “.
Властивості Вітаміну В5 :
– Регулює рухову функцію кишечника і функції нервової системи,
– Бере участь в утворенні передавача нервового збудження – ацетилхоліну .
– Вітамін В5 послаблює шкідливу дію антибіотиків , підтримує імунітет , прискорює загоєння ран.
– Входить до складу ферментів , які відіграють дуже важливу роль в обміні речовин – розщеплюють білки , жири і вуглеводи для одержання енергії.
– Вітамін В5 бере участь в утворенні гормонів кори надниркових залоз , вітаміну D , амінокислот , холестерину , і у виробленні еритроцитів.
У яких продуктах міститься В5 вітамін?
Вітамін B5 може синтезуватися в організмі. Однак це тільки частина від необхідної норми речовини. Вітамін B5 який міститься в продуктах, як рослин так і тварин, добре засвоюється організмом.
Де міститься вітамін B5?
Рослинні Джерела вітаміну В5:
Бобові і цілісні зернові продукти , дріжджі , фундук , зелені листові овочі , гречана і вівсяна крупи , цвітна капуста.
Тваринні Джерела вітаміну В5:
Печінка , нирки , серце , мозок , птиця , яйця , молоко і молочні продукти , ікра риб.
Таблиця Вміст вітаміну В5 в продуктах харчування
Продукт (мг) в 100 г
Пекарські дріжджі (11)
Печінка свиняча (5)
Проростки пшениці (2)
Горіхи ( наприклад , волоські ) (2)
курка (1,2)
Овес (1,2)
яйця (1,3)
Відбивна яловича (1,0)
Соєві боби (0,8)
Тепер , знаючи в яких продуктах є В5 ви зможете вберегти від нестачі цього вітаміну в організмі.