Молоко – це корисний продукт і для дорослих і для дітей, але при неправильному зберігання воно швидко псується. Тому так важливо знати умови і терміни зберігання молока.
Молоко умови зберігання
Молоко необхідно зберігати тільки в холодильнику в герметичній тарі – пляшці або банці з щільною кришкою. Свіже непастеризоване ( некип’яченое) молоко можна зберігати при температурі 8 ° С до 6 годин , а при 4 ° С – до доби.
Температура зберігання молока й кефіру +3 – +6 градусів. Сир і сметану краще зберігати при більш низьких температурах – від 0 до 4 градусів тепла.
Якщо ви купили, але ще не відкрили упаковку з молоком, то дотримуйтесь рекомендацій по зберіганню молока, які вказані на упаковці товару. Пам’ятайте, що вказаний термін придатності діє лише у випадку закритої заводської упаковки . Після того, як ви відкрили молоко, його можна зберігати 1-2 дні. При найменших сумнівах в якості молока не варто його вживати навіть при приготуванні страв.
Термін і температура зберігання молока
- пастеризоване молоко: нагрівається до 70 градусів протягом 10 хвилин, що вбиває мікроорганізми, але не вбиває їх спори. Таке молоко зберігається при температурі +4 – +8 °С близько трьох діб , і трохи довше при температурі від 0 до +6 ° С.
- стерилізоване молоко: його витримали при температурі в 100 градусів півгодини , воно може зберігатися в умовах упаковки до півроку навіть без холодильника, воно стерильне. Після відкриття воно зберігається в закритій тарі до 10 днів у холодильнику.
- ультрапастеризоване молоко піддається високій температурі в особливій системі протягом декількох секунд і , не втративши своїх харчових якостей, розливається в стерильні упаковки. Зберігається воно аналогічно стерилізованому.
Умови зберігання молока згущеного
Згущене молоко потрібно зберігати при температурі від 0 до 10 ° С протягом 12 місяців. Відкрите згущене молоко можна зберігати не більше трьох тижнів при температурі від 0 до +8 ° С (але банка має бути закрита , щоб молоко не вбирало сторонніх запахів) .
Умови зберігання сухого молока
Сухе молоко в герметичній металевій тарі не псується близько восьми місяців, якщо зберігати його при температурі 1 – 10°С.
Умови зберігання грудного молока
Грудне молоко ви можете зберігати:
- При кімнатній температурі (не вище 25 градусів) не більше чотирьох годин.
- У сумці – холодильнику з холодоелементами – до 24 годин
- У холодильнику при температурі 4 градуси або нижче – від трьох до п’яти днів
- У однодверних холодильниках з морозильною камерою всередині – протягом двох тижнів .
- У морозильнику (з окремими дверима ) – протягом трьох місяців.
- У морозильнику з температурою -20 ° C і без автоматичного відтавання – до шести місяців.
- Молоко , яке ви поставили з морозильника в холодильник , повинно зберігатися не більше доби.
Що робити щоб молоко довше зберігалося
- Якщо у вас немає холодильника або він зламаний , а ви на дачі в теплу погоду купили молоко у сусідки , помістіть прокип’ячене молоко в скляну банку, і поставте її в таз з крижаною водою. Посудину накрийте тканиною або марлею в кілька шарів , а краї опустіть в холодну воду. У такому вигляді молоко буде зберігатися досить довго.
- Щоб молоко довше не скисало , необхідно правильно мити ємність для нього: спочатку обмийте її в холодній воді, а вже потім мийте в теплій . Якщо ємність мити відразу в гарячій воді, молоко буде скисати швидше.
- Молоко не любить денного світла , зберігайте його в темному місці, тоді воно буде свіжим довше.
- Молоко і молочна продукція сильно вбирає сторонні запахи, тому їх необхідно зберігати окремо від неприємно або сильно пахнучих продуктів – м’яса , часнику , риби , і закривати банку кришкою.
- Для молока більше підходять скляні або керамічні ємності.
Тепер ви знаєте які умови зберігання молока коров’ячого , згущеного , сухого , грудного . А знаючи терміни і правила зберігання молока ви зможете забезпечити його правильне зберігання і принесете користь своєму здоров’ю.