Борис Пастернак цікаві факти

борис пастернак цікаві факти Цікаві факти про відомих людей

Борис Пастернак цікаві факти з життя письменника розкажуть багато нового з його біографії, дитинства, творчості.

Борис Пастернак цікаві факти

Майбутній поет народився в Москві в творчій єврейській родині. Його батько був художником, а мати – піаністкою.

За прикладом батьків, що досягли високих професійних успіхів невтомною працею, Пастернак прагнув у всьому «дійти до самої суті, в роботі, у пошуках шляху.»

Одне з перших захоплень майбутнього поета було малювання.

У восьмирічному віці Борис Пастернак впав з коня. Батько був зайнятий створенням картини «У нічний», а син тим часом вирішив осідлати одного з коней. У стрибку через широкий струмок кінь скинув вершника. Постраждала тільки нога, зрощена з укороченням. Це на все життя звільнило Пастернака від військової служби.

У дитинстві мріяв стати музикантом, як його мама. Але в юності швидко переключився з музики на філософію, а з філософії на поезію.

У Пастернака був видатний, але суворий батько. Він вважав, що юний син сам повинен заробляти, тому практично йому не допомагав. Інша справа мама: в 1911 році вона дала Борису 200 рублів (величезні гроші на той час), щоб син зміг повчитися за кордоном. Гроші були від уроків і багаторічної економії на господарстві. На ці кошти Пастернак рік навчався філософії в університеті Марбурга.

Два роки Пастернак працював домашнім учителем у дуже багатої родини.

Борис Пастернак і Марина Цвєтаєва були знайомі з часів Першої Світової війни і революції. Про Після еміграції поетеси в Берлін між ними зав’язалася багаторічне листування. Пастернак допомагав Цвєтаєвій грошима і збирав у військову евакуацію.

Роман «Доктор Живаго» писав протягом десяти років. У 1958 році письменник був нагороджений Нобелівською премією з літератури, слідом за цим він був підданий цькуванню і гоніням з боку радянського уряду. В СРСР до 1989 в шкільній програмі з літератури про творчість Бориса Пастернака і взагалі про його існування не було ніяких згадок.

Борис Леонідович Пастернак помер від раку легенів 30 травня 1960 року в Передєлкіно, на 71-му році життя.

Улюблений вид мистецтва Пастернака – поезія.

Поміж інших модерністських напрямів віддавав перевагу футуризму. А одна з улюблених тем творчості Б. Пастернака – природа

Оцініть статтю
Додати коментар