Цікаві факти про кавун ви можете прочитати у цій статті.
- Кавун відноситься до сімейства гарбузових.
- Російською кавун – «арбуз», дана назва було отримана від «харбюза» (χarbūza, χarbuza), що в перекладі з персидської має значення «диня», а буквальне значення – «величезний огірок» або «огірок завбільшки з осла».
- Батьківщиною кавуна є – Південна Африка.
- В усипальниці фараонів часто поміщали кавуни, щоб ті служили джерелом їжі в потойбічному світі (були знайдені насіння кавуна в гробниці Тутанхамона).
- Найбільшим виробником кавунів у світі є – Китай.
- Насіння кавуна містять до 25 % жирної олії, яка за смаком нагадує оливкову олію.
- Кавун нормалізує обмін речовин, також він має сильну жовчогінну, сечогінну, жарознижуючу, протизапальну і загальнозміцнюючу дію.
- Сік кавуна добре втамовує спрагу.
- Кавун має протисклеротичну дію.
- Кавун має властивість накопичувати селітру (тому іноді після вживання кавуна, спостерігається блювота, нудота, пронос і шлункові болі).
- Денсуке (сорт кавуна) – є найдорожчим кавуном в світі. Це кавун вирощується на Хоккайдо ( Японія). Середня ціна денсуке – 250$ (в 2008 році, на аукціоні, перший урожай денсуке був проданий за 6300 доларів США).
- У Японії, також вирощується не цілий, а квадратний кавун.
- Найважчий сорт кавуна – це Carolina Cross 180 (він важить приблизно 90 кг).
- Кавун на 92 % складається з води.
- Плід, насіння, листя і коріння кавуна використовується в традиційній китайській медицині.
Якщо вам відомі інші цікаві факти про кавун, діліться ними в коментарях.