Крохмаль – складний вуглевод ( полісахарид ), необхідний для нормального функціонування організму людини.
Зараз багато прихильників правильного харчування ополчилися на крохмаль як на речовину, що викликає підвищення ваги. Але він є природною складовою фруктів , овочів , злакових і бобових культур , горіхів та інших рослинних продуктів , щодня вживаних більшістю людей .
Приблизно 80 % з усіх споживаних вуглеводів припадає на частку крохмалю.
У яких продуктах харчування міститься крохмаль ?
Особливо багато крохмалю є у крупах , борошняних виробах і бобових :
– У манної , пшеничного , рисового – 68-73 г на кожні 100 г їстівної частини продукту ,
– Пшеничного і житнього борошна – 60-68 г,
– Вівсяних пластівцях «Геркулес» – 49%
– Горосі , квасолі , сочевиця – 43-47 г,
– Макаронних виробах – 68 г,
– Печиво -51- 56г .
Овочі та фрукти, що містять крохмаль:
– Картопля містить тільки 18 % крохмалю , хоча багато хто вважає його основним крохмалистим продуктом,
– Зелений горошок – 7% ,
– Гарбуз і банани , містять 2% крохмалю. У міру дозрівання бананів , кількість крохмалю постійно зменшується.
– В капусті білокачанної , моркви , помідорах міститься тільки 0,2-0,5 %
– Хрін 11.7
– Імбир 11.2
Крохмаль відноситься до добре перетравлюваних , але повільно засвоюваних речовин . Легко , наприклад , перетравлюється крохмаль з рису , манної крупи , важче з пшона , гречаної , ячної , перлової круп , а також з картоплі і хліба. Гірше за інших перетравлюється крохмаль бобових , особливо квасолі , гороху .
Продукти з низьким вмістом крохмалю : Часник , гарбуз , горох , артишок , кольрабі , цикорій , спаржа , капуста , гриби , ендивій , зелений і червоний перець , петрушка , редис , шпинат , пастернак .
Незважаючи на те , що крохмаль добре хоч і довго засвоюється його надлишок призводить до накопичення жирових відкладень. Продукти містять крохмаль необхідні організму людини , але слід завжди знати міру . Харчуйтеся правильно і будьте здорові!