Мед – дуже корисний продукт, але потрібно знати як зберігати мед, які умови і терміни зберігання меду. У цій статті ми розглянемо всі умови зберігання меду.
Умови зберігання меду
Мед може зберігатися роками і не втрачати своїх корисних властивостей. Тільки треба дотримуватися нескладних правил зберігання .
При якій температурі зберігати мед?
Температуру зберігання меду важлива при зберіганні , адже при високій температурі багато ферментів руйнуються.
Оптимальна температура зберігання меду від -5С ° до +20 С °. Низькі температури , нижче 0 , на якість меду не впливають , він просто стає твердим , замороженим .
Ще одна умова: температуру зберігання краще не змінювати. Якщо стоїть мед у холоді – то і нехай стоїть . Інакше він може нерівномірно кристалізуватися. Зберігання меду в холодильнику допускається і дозволяється , звичайно якщо поруч ви не будете ставити оселедець ))
У чому зберігати мед?
Найкращий варіант – скляна банка з щільною кришкою. Підходять також емальований посуд , кераміка. Можна використовувати харчовий пластик , але в самому крайньому випадку.
Не можна зберігати мед у залізному посуді , у емалі зі сколами, оцинкованої тарі – інакше він окислиться .
Посуд для меду повинен бути ідеально чистим і сухим. Краще використовувати для миття банок під мед не рідкі засоби, а господарське мило. І споліскувати великою кількістю води.
Важливо пам’ятати , що сонячне світло вкрай згубне для меду – він втрачає вітаміни і ферменти, зберігаючи при цьому смак і колір.
Ідеальні умови зберігання меду: прохолодне темне місце в щільно закривається скляній тарі.
Термін зберігання меду
Термін придатності меду за умови дотримання умов зберігання необмежений. Завдяки своїм консервирующим властивостям мед зберігає свої смакові і корисні властивості дуже довго.
Чи можна нагрівати мед ?
Мед небажано перегрівати . При нагріванні вище +40 С ° мед втрачає частину ферментів і вітамінів , і ставати просто солодким ласощами. Охолодження меду позначається на його якості в набагато меншому ступені , ніж нагрівання . А часта зміна температури зберігання меду може привести до нерівномірного кристалізації.
Цікаві факти про мед
- Мед солодше цукру , тому якщо ви замінюєте цукор , то потрібно зменшити кількість меду приблизно в 2 рази.
- Мед розріджує тісто. Якщо додаєте мед , то треба зменшувати кількість рідини.
- Додавши мед , можна продовжити термін життя випічки – кекси і булочки довго не черствіють .
- Мед – набагато важче води . В 1 склянці міститься приблизно 350 г меду.
- Якщо занурити ложку в гарячу воду , то працювати з засахареним медом буде легше. Він стане розрізатися , як масло.
- Щоб отримати хрустку золотаву скоринку у м’яса або птиці , треба обмазати продукт медом.
- Мед надає випічці коричневий колір. Не лякайтеся .
Тепер ви знаєте умови зберігання меду – температуру , термін зберігання, в чому можна зберігати мед. Якщо ви можете доповнити статтю про зберігання меду в домашніх умовах залишайте свої побажання в коментарях.