Умови та термін зберігання молочних продуктів – необхідны умови, які повинен знати кожен. Адже при недотриманні термінів і температури зберігання продукти можуть зіпсуватися, а ви ризикуєте отримати отруєння .
Зберігати молочні продукти – молоко , кефір , вершки та інші молочні продукти рекомендується виключно в чистому посуді , щоб збільшити термін їх придатності. Оптимальним є зберігання молока і молочних продуктів в темному місці, в герметично закритому посуді, оскільки вони легко вбирають запахи з навколишнього середовища , що погіршує їх смакові якості. У холодильнику для молока, кефіру та інших молочних продуктів краще відвести дві верхні полиці .
Умови зберігання молока
Свіже непастеризоване молоко можна зберігати при температурі 8 ° С до 6 годин , а при 4 ° С – до доби. Пастеризоване і кип’ячене молоко , вершки при температурі +4 – +8 ° С можна зберігати до трьох діб , і трохи довше при температурі від 0 до +6 ° С.
Умови зберігання сухого молока
Сухе молоко в герметичній металевій тарі не псується близько восьми місяців , якщо зберігати його при температурі 1 – 10 ° С.
Умови зберігання згущеного молока
Згущене молоко потрібно зберігати при температурі від 0 до 10 ° С протягом 12 місяців. Відкрите згущене молоко можна зберігати не більше трьох тижнів при температурі від 0 до +8 ° С.
Умови зберігання вершкового масла
Вершкове масло потрібно зберігати при температурі не вище +6 ° С – так воно залишиться свіжим до десяти діб , а заморожене до -10 – 12 ° С , воно може зберігатися до десяти місяців.
Умови зберігання маргарину
Маргарин при температурі від 0 до +4 ° С можна зберігати два місяці , а при температурі від -20 до -10 ° С – до трьох місяців.
Умови зберігання морозива
Морозиво , в залежності від сорту , може від одного до шести місяців зберігатися в морозильних камерах при температурі від -18 до -30 ° С.
Умови зберігання сиру
Сир і вироби з сиру, кефір, кисле молоко, сметану , солодкий вершковий сир найкраще зберігати при температурі +2 – +6 ° С. Сири зазвичай зберігають при температурі від +2 до +10 ° С.
Сир зберігати потрібно загорнутим , так як , по-перше , він легко вбирає в себе всі запахи , а по-друге , швидко висихає при тій невисокій вологості , яка є в холодильнику.
У домашніх умовах тверді сири можна зберігати 7-10 днів , при цьому треба стежити , щоб не з’явилася цвіль. М’які сири зберігають не більше 2-3 днів , т. к. вони швидко старіють.
Плавлені сири у відкритій упаковці зберігають не більше двох діб , інакше вони сохнуть і втрачають свої якості.
А якщо сиру багато і зберігати його потрібно довго , то морозилка – хороший варіант для твердих і напівтвердих сирів. Правда , потім він може кришитися , але своїх смакових якостей не втратить.
Тепер ви знаєте умови зберігання молочної продукції. Знаючи терміни, температуру зберігання молочних продуктів ви зможете контролювати термін їх придатності та зберегти їх смакові властивості.