Повідомлення про сову

Повідомлення про сову містить все про сову на українській мові. Інформація про сову може бути доповнена цікавими фактами. Що їсть сова? Де живе сова?

Повідомлення про совоподібних

Сови — це великі хижі птахи, які поширені майже по всій земній кулі. У світі налічується понад 200 видів сов. Цих птахів легко відрізнити по характерному зовнішньому вигляду.

Як виглядає сова?

Головна відмінна риса сов — це великі круглі очі, які розташовані не з боків голови, як у інших птахів, а спереду. Сова не може ними рухати і обертати, вони нерухомі і весь час спрямовані вперед. Зате голова у цих птахів дуже рухлива — сова може легко крутити нею в різні боки. З боків голови часто є пучки з пір’я, які нагадують вушка.

Дзьоб невеликий, гострий, загнутий вниз. Лапи короткі з гострими гачкуватими кігтями. Крила великі, а хвіст короткий. Пір’яний покрив у сов густий і м’який. Забарвлення пір’я неяскраве, найчастіше коричневого або сірого кольору з строкатими плямами. Таке забарвлення дозволяє птахам залишатися непомітними в природних умовах.

Більшість сов — це досить великі птахи. Найбільший — пугач. Він може досягати висоти 70 см, а розмах крил — 180 см. Але є і невеликі сови. Наприклад, довжина тіла гороб’ячого сича не більше 20 см, а розмах крил — 45 см. Зазвичай самки більші за самців.

Де живе сова?

Сови водяться не тільки в Україні. Вони живуть у всіх частинах нашої планети, крім Антарктиди і декількох островів. Ці нічні птахи добре пристосувалися до найрізноманітніших умов проживання. Їх можна зустріти в лісах, в горах, в пустелях і в тундрі.

Майже всі сови — це птахи осілі, восени вони не відлітають в інші краї. Тільки кілька видів є перелітними, серед них добре всім відома вухата сова.

Що їсть сова?

Ці птахи — нічні мисливці. Зазвичай вони харчуються комахами і невеликими гризунами — мишами та іншими гризунами. Відмінно бачать в темноті, у них дуже хороший слух, а політ майже беззвучний. Завдяки цим якостям їх полювання майже завжди успішне.

Сови використовують кілька способів полювання:

  • Тихо літають по нічному лісі, іноді скрикують, лякаючи дрібних тварин, а почувши шарудіння, швидко хапають здобич.
  • Тихо сидять на дереві і прислухаються, а почувши плач або шурхіт, швидко злітають з гілки і хапають здобич.
  • Рибні сови ловлять рибу лапами прямо з води і утримують її гострими кігтями.

Тільки деякі сови відправляються на полювання вдень, наприклад, полярна, яструбина і гороб’ячий сичик.

Розмноження сов

Один раз на рік ці птахи виводять пташенят. Вони відкладають яйця в дуплі, щілині дерева або в якому-небудь старому пташиному гнізді. Самка сама висиджує яйця протягом місяця. Пташенята вилуплюються опушеними, але сліпими і глухими. Вигодовують пташенят обоє батьків. Коли пташенята дорослішають, їх пушок змінюється на пір’я, і ​​вони відлітають з батьківського гнізда.

Цікаві факти про сов

  • Сови не розрізняють кольори і все бачать в чорно-білому кольорі.
  • Вони добре бачать не тільки в нічний час, а й вдень.
  • Ніколи не збираються в зграї.
  • У них дуже хороший слух, вони чують в чотири рази краще, ніж кішка.
  • Приблизно 10 тисяч років тому на Кубі жила гігантська сова. Її зріст сягав 120 см. Вона не вміла літати, так як її крила були дуже маленькими, але зате вона вміла дуже швидко ходити. Гігантська сова полювала на дрібних тварин, наздоганяючи їх швидкими кроками.

Автор: J. G. (Джей Джи) У рубриці: Природознавство

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *