Як білка готується до зими?

білка цікаві відомості Природознавство

Чи знаєте Ви як білки готуються до зими? Кожен з нас бачив цих гарних тварин в парках і влітку, і взимку. Розповідь про те як білка готується до зими Ви можете представити на уроках природознавста.

Як білка готується до зими?

Білка морозу не боїться. Її можна зустріти в лісі навіть коли дуже холодно. На відміну від багатьох звірів, які впадають на зиму в сплячку білки не сплять всю зиму.

Звичайно, навіщо спати, коли навколо така краса! І лише в дні з особливо низькою температурою вони іноді залишаються поспати в гнізді.

Для того, щоб вижити в сильні морози, білка повинна посилено харчуватися. Звідки взимку білці брати їжу? Адже все навколо вкрите білою ковдрою і горіхів зовсім не видно. Про це білки повинні подбати восени. Вони збирають жолуді, горіхи ліщини і кедрові, гриби, ховають їх в дупла дерев, у траву і мох.

Зробивши схованку, білка може навіть замести сліди свого перебування – поправити траву, розгладити зімятий мох. Часом звір так добре приховує свій пайок, що взимку сам не може його знайти. Білки заготовляють для себе і гриби, які сушать, розвісивши на гілках або розклавши на пнях і повалених стовбурах дерев.

У сильні морози білка, відшукавши запаси, наїдається горішків або грибів і потім поспішає назад у своє тепле гніздечко або в дупло. Там вона спить, згорнувшись клубочком і вкрившись пухнастим хвостом. Перед настанням холодів білка починає утеплювати своє житло. Вона старанно закриває всі щілини за допомогою пучків сухої трави, моху, шматочків вовни, які їй вдається знайти.

Білка готується до зими не тільки роблячи припаси. Не забуває вона і поміняти літню шубу на зимову. Зимова шуба у білки сірувата, і набагато тепліше, ніж літня.

Часто люди, яким подобаються ці милі звірятка, допомагають їм виживати взимку. Вони встановлюють в місцях проживання білок годівниці, куди кладуть сушені гриби, насіння і горіхи, щоб тварини при необхідності могли підкріпитися. І білки з охотою відвідують безкоштовні їдальні.

Оцініть статтю
Додати коментар