Рис – один з найпопулярніших гарнірів. Він поживний та смачний. Крім того, рис – універсальна страва. Ця каша поєднується з будь-якими м’ясними та рибними стравами. Існує безліч сортів рису. Найпопулярніші – білий, бурий та пропарений. Детальну інструкцію, як варити рис, дивіться тут: https://blog.comfy.ua/ua/yak-zvariti-rozsipchastijj-ris_a0-70/. Я зупинюсь тільки на основних моментах.
Білий рис – найпопулярніший сорт
У нашій країні найбільшою популярністю користується білий рис. Він дешевий та поживний. З білого рису готується безліч страв, починаючи з ризотто та закінчуючи пловом. Вариться білий рис дуже просто. Вам знадобиться крупа та вода. Пропорції залежать від форми зерен:
довгозерний рис потребує вдвічі більше води;
для склянки середньозерної крупи потребується 2,5 склянки рідини;
круглозерний рис вариться у пропорціях до води 1:3.
В іншому технологія варіння однакова. Попередньо крупу потрібно промити. Це необхідно для того, щоб змити з зерен крохмаль. Він склеює зерна, каша виходить не розсипчастою.
Для варіння рисової каші вам знадобиться каструлька, рис та трохи солі. Ставимо каструльку з солоною водою на вогонь. Чекаємо, коли з’являться бульбашки та висипаємо крупу. Якщо ви хвилюєтесь, що рис склеїться, додайте до киплячої води чайну ложку соняшникової олії або шматочок вершкового масла. Тепер чекаємо, коли вода закипить вдруге та висипаємо промиті зерна.
Час варіння залежить від сорту крупи та страви, задля якої ви її готуєте. Роздивимось найпопулярніші страви з рису:
Ризотто. Для його приготування краще використовувати рис арборіо. Також можна взяти звичайний круглий рис. Особливість цієї страви в тому, що рис не вариться, а париться. Щоб крупа ввібрала до себе вино, воду та спеції, вистачить 17 хвилин.
Плов. Якщо ви готуєте плов у сковороді з бульйоном, то знадобиться близько 20 хвилин. Вам доведеться періодично додавати бульйон чи воду.
Суші та роли. У нашій країні японська кухня користується великою популярністю. Суші чи роли можна приготувати самостійно. До варіння рису треба підійти з відповідальністю. По-перше, промийте його хоча б 10 разів. По-друге, варіть крупу в каструлі з товстим дном на середньому вогні не більше 9 хвилин. Кришка повинна бути закрита! Після приготування каструлю треба укутати ковдрою. Хай вона деякий час постоїть в такому вигляді.
Бурий та пропарений рис – цінне джерело корисних речовин
Головна відміна бурої крупи в тому, що на зернах залишається плівка. Вона надає особливий смак. Бурий рис – рекордсмен за вмістом корисних речовин. Він не такий калорійний, як біла крупа. Тому буру крупу рекомендують споживати тим, хто слідкує за фігурою.
Перед варінням рис потрібно замочити в воді на 4-6 годин. Цей сорт злакових вариться у пропорції крупи та води 1:3. Рідину треба добре посолити. Варіння проходить в три етапи:
1-й етап – крупа вариться на сильному вогні приблизно 15 хвилин.
2-й етап – вогонь зменшується, каструля стоїть на плиті не більше 20 хвилин.
3-й етап – вогонь вимикають і дають каші настоятися з півгодини.
Пропарена крупа – займає друге місце з вмісту корисних речовин. Перед готуванням вона промивається під проточною водою. На одну склянку зерен вам знадобиться дві склянки води. Вона має бути дуже солоною. Разом із сіллю можна покласти спеції. На варіння пропарених зерен знадобиться приблизно півгодини.
Що готують з рису
Вище зазначалось, що з рису готують плов, ризотто та страви японської кухні. Крім того, з цієї крупи готують традиційну італійську страву рисові кульки, іспанську паелью, супи, котлети, пудинги та багато інших страв. Ви знайдете страву собі за смаком.