Реферат про вуглеводи коротко розповість Вам багато корисної інформації про ці з’єднання і допоможе підготуватися до заняття.
Коротко про вуглеводи
Вуглеводи – це органічні сполуки, які складаються з вуглецю, водню і кисню. Виділяють 3 класи вуглеводів:
- Моносахариди. Це тверді, безбарвні кристалічні речовини. Вони легко розчиняються у воді і мають солодкий смак. Найбільш поширені в природі моносахариди – фруктоза і глюкоза. Рибоза і дезоксирибоза є складовими нуклеїнових кислот.
- Дисахариди. Це вуглеводи, молекули яких представлені 2 залишками моносахаридів, які з’єднані один з одним за рахунок взаємодії гідроксильних груп. Найбільш часто зустрічаються лактоза, яка входить до складу молока, солодовий цукор, буряковий цукор.
- Полісахариди. Це біополімери, які містять багато моносахаридних залишків, а також володіють високою молекулярною масою. У воді вони не розчиняються і на смак несолодкі. Найпоширеніші з них крохмаль і целюлоза, глікоген і хітин.
Функції вуглеводів:
- Енергетична. Вуглеводи вважаються найбільш енергетичним матеріалом. Вони забезпечують 50 – 60% добового споживання організму в енергії. Основне енергетичне джерело – це вільна глюкоза або запасений глікоген. Вуглеводи є основним субстратом мозку.
- Пластична. Рибоза і дезоксирибоза використовуються для побудови АТФ, АДФ, нуклеотидів і нуклеїнових кислот. Вони є структурними компонентами клітинних мембран і входять до складу складних білків тканин і полісахаридів.
- Запас поживних речовин. Вуглеводи запасаються у вигляді глікогену в печінці, тканинах, скелетних м’язах.
- Специфічна. Деякі вуглеводи беруть участь в забезпеченні специфічності груп крові. Вони виконують роль антикоагулянтів, так як є рецепторами ланцюжка гормонів і чинять протипухлинну дію.
- Захисна. Складні вуглеводи є частиною компонентів імунної системи. Вони розташовуються в слизових речовинах і захищають від проникнення вірусів і бактерій, від механічних пошкоджень.
- Регуляторна. Клітковина активує перистальтику кишечника, покращує травлення, сприяє засвоєнню поживних речовин.
Значення вуглеводів
Вуглеводи є прекрасним енергетичним матеріалом і входять до складу рідин і тканин організму. Завдяки їм не відбувається окислення жирів і не накопичуються кетонові тіла. Сполуки характеризуються біологічною активністю та участю в захисних реакціях. Але, надмірне або недостатнє вживання вуглеводів може привести до порушення роботи організму і виникнення захворювань різного характеру.
Цікаві факти про вуглеводи:
Абсолютно всі продукти містять вуглеводи в різній кількості.
Люди дізналися про вуглеводи завдяки Миколі Костянтиновичу Кочеткову.
Вуглеводи найбільше потрібні мозку і м’язам.
Рослини за допомогою сонячного світла можуть продукувати вуглеводи.
Їх складові входять до складу медикаментів і лікарських препаратів.