Розповідь про пшеницю

Природознавство

Розповідь про пшеницю для дітей допоможе дізнатися головну інформацію про цей злак. Інформація про пшеницю може бути доповнена цікавими фактами.

Розповідь про пшеницю

Пшениця – це злак, який грає дуже важливу роль в житті людей. Вона і нагодувати може і вилікувати. Стародавні люди почали одомашнювати пшеницю багато тисяч років тому. До цього рослина була непоказною, колоски були дрібні, а їстівних зерен було мало. В наші дні пшениця стала високою рослиною, до півтора метрів заввишки, з великим, заповненим зернами колосом.

Як росте пшениця?

У сучасної пшениці тонке, але міцне стебло, від якого відходить кілька вузьких жорстких листків. У верхній частині розташований колос – витягнуте суцвіття з зернами. Поки пшениця росте – колір колоска зелений, а дозрілі колоски стають жовтими.

Пшениця не боїться морозу, тому висаджувати в поле її можна не тільки навесні, але і перед початком зими. Урожай взимку, звичайно, отримати не вдасться, але зате з приходом першого весняного тепла зернятка почнуть активно проростати і дадуть урожай раніше, ніж ті, що посаджені навесні. Пшениця, висаджена восени, називається озимою, а навесні – ярою.

Залежно від того, де виросла пшениця, її збирають і обробляють вручну або спеціальними машинами.
У великих господарствах збір здійснює комбайн, який скошує колоски, очищає їх від стебел і листя і відразу ж вантажить зерно у вантажівку, яка знаходиться поруч. Вантажівка доставляє зерно на просушку, сортування і додаткове очищення.

Зерна, доставлені з поля, покриті твердою оболонкою. Для того, щоб з такого зерна зробити борошно, оболонку необхідно зняти. Для цього використовують спеціальні апарати. Тверду оболонку не викидають і використовують в харчовій промисловості. Очищена подрібнена оболонка зерна називається висівками. Висівки додають у хліб та інші страви для поліпшення травлення.

Після того, як зрізану рослину звільнили від зерна, від неї залишаються сухі стебла і листки. Ці залишки називаються соломою. Солому активно використовують в побуті сільські жителі: з щільного шару соломи можна зробити дах сільського будинку, а якщо змішати її з глиною, то виходить непоганий будівельний матеріал для стін.

Іноді солому дають на корм коровам, козам або коням, але вона малопоживним. Тому тваринники в основному використовують солому в якості підстилки для тварин.

Солом’яні капелюшки купують і носять до цих пір, адже це легкий і натуральний матеріал, який відмінно підходить для літньої спеки.

Пшеничні зерна – основа для випічки хліба, що продається в магазинах. Саме з зерен пшениці роблять борошно для «білого» і «чорного» хліба, булочок, тортів і печива. Не всі знають, що манна крупа – це теж пшениця. Для того, щоб вийшла манка, пшеничне зерно подрібнюють до стану дрібної крупки. З пшениці виробляють також макарони і деякі інші види круп, наприклад звичайну пшеничну крупу, булгур і кускус.

Пшениця багата вітамінами і мінералами, тому з неї навчилися робити ліки і косметику. Частина врожаю пшениці йде на корм худобі на фермах, частина використовується як сировина для виробництва алкогольних напоїв.
До пшениці треба ставитися з повагою. Вона – наш хліб.

Оцініть статтю
Додати коментар