Що таке бродіння? Види бродіння

Хімія

Що таке бродіння та які є його види Ви дізнаєтеся з цієї статті.

Що таке бродіння?

Бродіння являє собою процес розкладання речовин органічного типу, як правило, вуглеводів, на прості сполуки під впливом мікроорганізмів або ферментів, що виділяються ними. При цьому вивільнена енергія витрачається ними для власної життєдіяльності, а от продукти бродіння необхідні для біосинтезу. Стандартними прикладами побічних продуктів бродіння є винний спирт, водень, молочна кислота і вуглекислий газ.

Види бродіння

Спиртове. Спиртове бродіння здавна використовується людиною у процесі хлібопекарства (спричиняє «сходженню» дріжджового тіста) та для виробництва пива, вина, етилового спирту. Також його використовують -для виробництва біопалива та гліцеролу

Молочнокисле. Використовується для консервації продуктів харчування (за рахунок інгібування росту мікроорганізмів молочною кислотою і зниження рН) з метою тривалого збереження (приклад — квашення овочів, сирокопчення), приготуванні кисломолочних продуктів (кефіру, ряжанки, йогурту, сметани), силосуванні рослинної маси, а також біотехнологічного способу виробництва молочної кислоти.

Маслянокисле. Такий тип бродіння спостерігається в заболочених місцях і зіпсованих консервах.

МетановеМетанове бродіння є одним із ефективних засобів попереднього очищення висококонцентрованих стічних вод.

Пропіоновокисле бродіння. Використовується при виготовленні твердих сирів (голандського, швейцарського), отриманні медичного В12. При виробництві сиру це бродіння відбувається після молочнокислого.

Лимоннокисле бродіння – окислення вуглеводів, деяких спиртів і органічних кислот до лимонної кислоти плісневими грибами з родів Aspergillus і Penicillum.

Оцтовокисле бродіння — це процес окиснення оцтовими бактеріями етилового спирту в оцтову кислоту. Найчастіше оцтовим бродінням уражаються вина. Харчові продукти, після оцтового бродіння мають запах оцтової кислоти, стають мутними і навіть ослизнюються. Оцтове бродіння покладено в основу виробництва оцтової кислоти для побутового споживання.

Який газ виділяється при бродінні вина?

Оскільки при бродінні вина використовується спиртове бродіння, то потрібно врахувати кілька нюансів. Даний напій утворюється шляхом взаємодії дріжджів і деяких цвілевих грибів. В результаті процесу мікроорганізми розщеплюють цукор, який перетворюється в головний продукт – етиловий спирт. При бродінні вина виділяється енергія і вуглекислий газ. Амінокислоти, які є частиною дріжджів, і є тією ланкою, що провокує виділення газу через процес їх розкладання.

Також, крім газу, в малих кількостях утворюються і інші побічні продукти. До них відносять ацетальдегід, оцтову кислоту, гліцерин, оцтовий альдегід і вищі спирти – ізобутіловий, бутиловий, ізоаміловий, аміловий. Вищі спирти іншими словами називаються сивушними маслами.

Сподіваємося, що з цієї статті Ви дізналися, що таке бродіння та який газ виділяється в процесі бродіння вина.

Оцініть статтю
Додати коментар