Цікаві факти про лемура

Цікаві факти про лемурів для дорослих та дітей зібрані в цій статті.

Цікаві факти про лемура

Лемури відносяться до підряду Мокроносих приматів. Таку назву тварини отримали завдяки тому, що ніс у них мокрий, як у котячих. Це забезпечує лемурам кращий нюх.

Живуть лемури тільки на Мадагаскарі і прилеглих Коморських островах. Більше ніде в світі лемури не зустрічаються в дикій природі.

Скільки живе лемур? У дикій природі лемури можуть доживати до 20-27 років.

Від сухоносих приматів лемури відрізняються не тільки вологими носами. У них також великий палець менш протиставлений іншим пальцям, а на вказівному є подовжений кіготь, яким лемури чистять шерсть. На відміну від сухоносих приматів у лемурів може народжуватися відразу кілька дитинчат.

Найменші представники лемуроподібних досягають ваги всього 30 г (карликові лемури), а найбільші важать близько 10 кг (Індри, або бабакото). Вимерлі ж види лемурів важили до 200 кг і більше.

У представників окремого роду лемурів Індри найкоротші хвости завдовжки не більше 5 см. Індрі в той же час є найбільшими лемурами і можуть досягати одного метра в довжину.

Існує безліч видів лемурів, при цьому в останні роки вчені відкривають нових представників цих тварин. Так, в 1999 році був відомий 31 вид лемурів, а в 2008 було відкрито вже 97 видів.

Лемури відрізняються хорошими вокальними можливостями, діапазон видаваних цими тваринами звуків дуже широкий.

Спосіб життя лемурів варіюється в залежності від видів. Так, є лемури, які ведуть потайний нічний і одиночний спосіб життя, а є лемури, які активні вдень і живуть невеликими групами.

У представників найменших видів лемурів спостерігається унікальне для приматів явище — сплячка, або заціпеніння. В цей стан маленькі лемури впадають в період, коли є недолік соковитих кормів.

На відміну від інших приматів лемури не виявляють нахабства і сміливості, це боязкі тварини, що не відрізняються особливою кмітливістю. У групах лемури поводяться відповідно до суворої ієрархії, надають один одному знаки уваги у вигляді перебирання вовни, але рідко влаштовують бійки, на відміну від більшості приматів.

Додати коментар

Відповісти

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *