Анемія (недокрів’я) – стан, що характеризується зменшенням кількості еритроцитів і (або) гемоглобіну в крові, що призводить до гіпоксії ( кисневого голодування). Анемія не є захворюванням, але може зустрічатися як синдром при цілому ряді захворювань, які можуть бути або пов’язані з первинним ураженням системи крові, або не залежати від нього.
Причини анемії
– Крововтрати (рясні менструації, кровотеча при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, геморої або раку шлунка або товстої кишки)
– Підвищене кровотворення (при нестачі в організмі заліза, вітамінів; при токсичному ураженні головного мозку і т. д.)
– Одностороннє харчування (переважання молочних продуктів) і нерегулярні прийоми їжі
– Перенесені гострі респіраторні захворювання, дитячі інфекції
– Вагітність (потрібно більше заліза для організму майбутньої мами і малюка )
Симптоми анемії
- слабкість, підвищена стомлюваність, роздратованість, зниження працездатності;
- запаморочення, головні болі, шум у вухах, блимання «мушок» перед очима;
- прискорене серцебиття при невеликих фізичних навантаженнях чи у стані спокою;
- задуха при невеликому фізичному навантаженні або у стані спокою.
Діагностика анемії
Діагноз анемія ставиться на основі аналізу крові. При діагностуванні анемії дуже важливо , брати до уваги нормальні коливання концентрації гемоглобіну в залежності від статі і віку. Рівень гемоглобіну менше нижнього порога розцінюється як анемія.
Норма гемоглобіна, г/л | |
Чоловіки | 130—160 |
Жінки / (вагітні) | 120—140 / (110) |
Норма гемоглобіна для дітей:
Діти ( 3 міс.- 5 років) – 110
Діти ( 5-12 років) – 115
Діти (12-15 років) – 120
Види анемії
Залежно від вираженості зниження рівня гемоглобіну виділяють три ступеня тяжкості анемії :
Легка – рівень гемоглобіну нижче норми , але вище 90 г / л;
Середня – гемоглобін в межах 90-70 г / л;
Важка – рівень гемоглобіну менше 70 г / л.
До чого може привести анемія?
Якщо ви підозрюєте, що у вас анемія, дуже важливо швидко звернутися до лікаря. Анемія може знизити опірність організму хворобам, викликати занепад сил, обмежити працездатність. Анемія також може бути сигналом більш серйозних медичних проблем.
Профілактика анемії
Правильне харчування особливо важливе в боротьбі з анемією. Слід вживати достатню кількість висококалорійних продуктів, їсти більше м’яса і печінки у всіх видах, масла, вершків, молока (молоко пити невеликими ковтками, а не залпом, інакше воно обтяжує шлунок і викликає запори).
Корисно їсти пшоняну кашу, особливо з жовтою гарбузом, вживати в їжу жовту кукурудзу (всі жовті плоди, овочі і коренеплоди містять велику кількість вітамінів). Добре щодня вранці натщесерце з’їдати 100 г тертої моркви із сметаною або рослинним маслом.
Треба знати, що залізо краще всмоктується в присутності фруктози і аскорбінової кислоти. Тому в раціон слід включати різноманітні овочі, фрукти, ягоди, соки, зелень. Картоплю, гарбуз, бруква, цибуля, часник, салат, кріп, гречка, агрус, суниця, виноград містять залізо та його солі. Аскорбінова кислота і вітаміни групи B містяться в картоплі, капусті, баклажанах, кабачках, динях, гарбузі, цибулі часнику, шипшині, обліписі, ожині, суниці, калину, журавлині, глоді, агрусі, лимоні, апельсині, абрикоси, вишні, груші, кукурудзі та ін
Слід уникати вживання напоїв, що містять кофеїн (чай, кава, кола), особливо під час їжі, тому що кофеїн заважає всмоктуванню заліза.
Лікування анемії
Лікування анемії грунтується на відновленні кількості заліза в організмі за допомогою різних лікарських препаратів ( як для прийому всередину, так і ін’єкцій). В основному при лікуванні використовують вітамін В12, фолієву кислоту і препарати заліза, а при низькому рівні гемоглобіну можуть бути застосовані переливання еритроцитарної маси. В цілому тактика лікування залежить від типу анемії і тяжкості стану хворого.
Дуже важлива при лікуванні недокрів’я дієта і введення в раціон продуктів, багатих залізом.
Неможливо лікувати анемію без препаратів заліза лише дієтою, що складається з багатих на залізо продуктів (тому з препаратів залізо всмоктується в організм в 15-20 разів більше, ніж з їжі). Потрібно пам’ятати, що лікування цієї хвороби досить довга процедура. Ці рецепти розраховані на щоденний прийом тривалий час.
Анемія у дітей
Нестача заліза буває і у дітей: частіше в тому випадку, коли дитина народилася раніше терміну, через що недоотримала потрібної кількості заліза з материнської крові. З тієї ж причини з недостатнім запасом заліза народжуються діти -двійнята.
Дефіцит заліза спостерігається досить нерідко у дівчаток в період статевого дозрівання, коли вони швидко ростуть. Залізодефіцитна анемія особливо загрожує дівчаткам, які , боячись поповніти, мало їдять і тим самим позбавляють свій організм заліза, що міститься в харчових продуктах.
Анемія при вагітності
Жінки інтенсивно витрачають залізо в період вагітності, пологів, годування дитини. На одну дитину, наприклад, материнський організм у цілому витрачає близько 600 міліграмів заліза. Причиною виникнення анемії у вагітних є підвищене використання заліза зростаючим плодом і недостатня компенсація його дефіциту за рахунок харчування. Анемія може бути пов’язана з нестачею в раціоні харчування білків і вітамінів.
Небезпека для дитини полягає в затримці її внутрішньоутробного розвитку (через анемії плід починає відчувати брак в кисні і поживних речовинах; в результаті дитина може народитися незрілою, з низькою вагою і надалі буде більш сприйнятливою до інфекцій.