Що таке кус-кус?

Дієтологія

Що таке кус-кус, відомо ще з давніх часів, прославився він завдяки своєму приємному смаку, простоті приготування і корисним властивостям.

Що таке кус-кус?

Кус-кус — крупи, які виготовляють із зерен твердої пшениці (лат. Triticum durum) або проса.

Перша письмова згадка про цей продукт датується XII століттям. З’явився кускус в Магрибі (частина Північної Африки), де до сих пір вважається національною стравою.

Спочатку кускус готували з проса. Надалі – використовувалися рис, пшоно і ячмінь. У Бразилії ж основою для нього є фуражне зерно.

Популярність даного продукту в багатьох країнах пов’язана з його відмінними смаковими якостями, а також високою калорійністю: невеликої кількості крупи вистачає, щоб швидко насититися і довгий час не відчувати почуття голоду. У нашій країні кускус з’явився відносно недавно, тому ще не увійшов до числа найулюбленіших і популярних страв.

Технологія приготування кус-кус

В основі приготуванні кускуса лежить манна крупа з сортів твердої пшениці. Зовні він схожий на круглий рис з діаметром крупинок 1-2 мм. Для приготування, манку кроплять невеликою кількістю солоної води, після чого з неї формуються крупинки шляхом катання по спеціальній дошці. Потім вони пропускаються через пальці, обсипаються сухою манкою або борошном для збереження форми. Наступним етапом є просіювання їх через сито з діаметром осередків 2 мм. Дрібні крупинки, які пройшли через нього, знову обсипаються манкою. Просіювання йде до такої міри, поки всі кульки не стануть приблизно одного розміру. Останнім етапом є висушування кускусу.

Кус-кус: корисні властивості

Цей вид крупи має цілу низку корисних для людини властивостей, так її основа – складні вуглеводи і рослинні білки, необхідні для нормальної життєдіяльності організму. Кускус має оптимальне значення глікемічного індексу, що відображає вплив продукту на зміну рівня цукру в крові.

Кускус володіє середнім глікемічним індексом (40-65), тобто підвищує рівень цукру, але не до критичного рівня. При цьому він заряджає енергією, тому підходить як спортсменам, так і людям, які ведуть звичайний спосіб життя. На відміну від інших продуктів із середнім значенням глікемічного індексу, ця крупа не містить насичених жирів і холестерину. Тобто, при правильному вживанні кускус може бути основою дієтичного харчування.

Крім того, він містить безліч мікроелементів і вітамінів, має ніжний смак, розсипчасту текстуру, тому може стати улюбленою стравою для всієї сім’ї.

Корисні властивості кускусу полягають в наступному:

  • Містить вітамін В5, що впливає на життєвий тонус, зміцнює нервову систему і імунітет, допомагає боротися з депресією і втомою. А також покращує відновлення волосся і шкіри, омолоджує організм, запобігає ранньому посивінню і проблем зі шкірою.
  • Велика кількість харчових волокон нормалізує роботу травної системи;
  • Зміцнює серцево-судинну систему за рахунок наявності калію;
  • Мідь у складі кус-куса служить профілактикою розвитку хвороб суглобів, стимулює вироблення жіночих статевих гормонів;
  • Стабілізує водно-сольовий обмін, так як має в своєму складі безліч мікроелементів, що відповідають за цю функцію;
  • Стимулює роботу мозку;
  • Підвищує вміст гемоглобіну за рахунок наявності заліза;
  • Знижує рівень холестерину;
  • Має високу калорійність, тому може використовуватися для спеціального харчування спортсменів, людей, що займаються важкою фізичною роботою, підходить для дітей, літніх людей.

Таким чином, вживання кускусу показано людям:

  1. Схильним до депресій;
  2. Тим хто, зазнають стресів;
  3. Тим, хто страждає частими простудними захворюваннями і зниженим імунітетом;
  4. З низьким рівнем гемоглобіну;
  5. З підвищеним холестерином;
  6. Тим, хто має проблеми з травною, серцево-судинної системами, опорно-руховим апаратом;
  7. Він стане відмінниою стравою для дітей, так як забезпечить зростаючий організм всіма необхідними речовинами.

Кус-кус: шкода і протипоказання

Користь і шкода кускусу давно досліджені, тому не піддаються сумнівам. Шкода, що наноситься кускус, мінімальна. Полягає в великому вмісті вуглеводів і високій калорійності. При надмірному вживанні  можуть виникнути проблеми із зайвою вагою, і відповідно, з’являються захворювання, супутні ожирінню.

Протипоказаний кускус в наступних випадках:

  • Індивідуальна непереносимість;
  • алергія;
  • Діабет, тому що містить велику кількість вуглеводів і має середній глікемічний індекс;
  • Ожиріння і схильність до повноти, при недотриманні правил здорового харчування. Людям, що страждають зайвою вагою, він додасть маси за рахунок своєї поживності.

Калорійність кус-кус

Кускус вважається висококалорійним продуктом, що містить достатню для організму кількість білків, жирів, вуглеводів.

У 100 грамах сухого продукту міститься:

Білків – 12,8 г
Жирів – 0,6 г
Вуглеводів 72,4 г

Енергетична цінність продукту складає 375 ккал. Щоб знизити калорійність кускусу, його краще готувати на пару. При додаванні масла, молока, а також інших продуктів, вміст калорій буде зростати. Незважаючи на свою поживність, кускус корисний тим, що не містить шкідливих насичених жирів і холестерину.

Оцініть статтю
Додати коментар