Артур Конан Дойл цікаві факти

Артур Конан Дойл цікаві факти Цікаві факти про відомих людей

Артур Конан Дойл цікаві факти з життя (біографії) англійського письменника розкажуть про його дитинство, досягнення, захоплення, особисте життя та творчість.

Артур Конан Дойл цікаві факти

Артур Конан Дойл народився в сім’ї ірландських католиків. Сім’я майбутнього письменника відчувала серйозні фінансові труднощі – виключно через дивацтва у поведінці батька, який не тільки страждав алкоголізмом, але і мав вкрай неврівноважену психіку.

Артур був корабельним лікарем на китобійному судні, полював на тюленів в Гренландії, служив на суховантажі біля берегів Західної Африки. З не меншим ентузіазмом Конан Дойл вивчав окультні науки, грав в гольф і крикет, грав на банджо. Він вивчав проблеми такого поняття, як «життя після смерті».

Він захоплювався багатьма видами спорту, був відмінним більярдистом. Виявляється, саме він прищепив Швейцарії моду на гірські лижі, був одним з перших організаторів авторалі.

Його називали «великим акумулятором ідей». Саме йому належить ідея про прокладання тунелю під Ла-Маншем, створення плавучих мін, надувних гумових човнів для порятунку корабельних екіпажів, камуфляжних сіток для гарматних обслуг, натільної броні.

У літературі для Конан Дойла було кілька авторитетів: в першу чергу – Вальтер Скотт, на книгах якого він виріс, а також Джордж Мередіт, Майн Рід, Р. М. Баллантайн і Р. Л. Стівенсон. Був знайомий з Мередітом, листувався зі Стівенсоном.

конан дойл біографіяА. Конан Дойл високо оцінював і твори Кіплінга, в якому, крім того, бачив політичного союзника (обидва були запеклими патріотами).

Натягнутими були відносини Дойла з Бернардом Шоу, який одного разу відгукнувся про Шерлока Холмса як про «наркомана, який не має жодної приємної якості»

Конан Дойл був знайомий з Гербертом Уеллсом і зовні підтримував з ним добрі стосунки, проте внутрішньо вважав його антиподом.

Перший твір, який приніс йому успіх, «Етюд у багряних тонах» було опубліковано в 1887. Перу Дойла належать 60 оповідань і дві літературні композиції про Шерлока Холмса, цілком ймовірно, найзнаменитішого героя англійської літератури.

Артур Конан Дойл був першим випробувачем мопеда.

В оповіданнях про Шерлока Холмса описані багато методів криміналістики, які були ще невідомі поліції. Серед них збір недопалків і сигаретного попелу, ідентифікація друкарських машинок, роздивляння в лупу слідів на місці події. Згодом поліцейські стали широко використовувати ці та інші методи Холмса.

Мало відомо про те, що в 1880-і рр. Конан Дойл грав в футбол під ім’ям АС Сміт.

В останні роки життя Конан Дойль займався спіритизмом і навіть видав двотомну працю «Історія спіритизму» (1926) за власний рахунок. Також видано три томи його віршів.

Представляючи партію уніоністов, Дойль намагався потрапити в парламент в Единбурзі в 1900 і 1906 році. Підтримка у нього була потужна, але перемогу йому здобути не вдалося.

Оцініть статтю
Додати коментар

  1. Андрей

    Доступно и понятно.Понравилось,и для школы в самый раз (если надо например конспект писать,и т.п.)Думаю про других так же хорошо написано.

    Відповіcти
  2. Софія

    Дуже чудово! Конспект звучно писати

    Відповіcти