Розповідати все про гриби для дітей важливо, адже навіть в ранньому віці всі мають знати, що є отруйні та їстівні види.
Дітям про гриби
Гриби унікальні за своєю будовою, способом життєдіяльності і різноманітності. Вони представлені величезною кількістю різновидів і відрізняються між собою. Гриби спочатку відносили до рослин, потім до тварин і тільки недавно було прийнято рішення відносити їх до свого, особливого царства. Гриби – не рослини, і не тварини.
Що таке гриби?
Гриби, на відміну від рослин, не містять пігмент хлорофіл, який надає зелене забарвлення листю і видобуває поживні речовини з вуглекислого газу. Гриби не здатні самостійно виробляти живильні речовини, а добувають їх з того об’єкта, на якому вони ростуть: дерево, грунт, рослини. Грибам життєво необхідна волога, тому вони не здатні існувати там, де немає рідини.
Всім відомо, що гриб складається з ніжки і капелюшка, саме їх ми і зрізаємо, коли збираємо гриби. Однак, це тільки невелика частина гриба, яку називають «плодовим тілом». За будовою плодового тіла можна визначити їстівний гриб чи ні. Плодові тіла складаються з переплетених ниток, це “гіфи”. Якщо перевернути гриб і подивитися на капелюшок знизу, то можна помітити, що у одних грибів там тонкі пластики (це пластинчасті гриби), а у інших наче губка (губчасті гриби). Там і утворюються спори (дуже дрібне насіння), необхідні для розмноження гриба.
Плодове тіло становить тільки 10% від самого гриба. Основна частина гриба – міцелій, її не видно оку, тому що знаходиться в грунті або корі дерева. Ще одна назва міцелію – «грибниця». Велика площа грибниці необхідна для збору грибом поживних речовин і вологи.
Їстівні гриби
До найпопулярніших у грибників їстівних грибів відносяться:
- Білий гриб
- Лисичка справжня
- Маслюк звичайний
- Опеньок луговий
- Печериці
- Підберезовик
- Підосиковик
- Рижик
- Сироїжка
- Трутовик сірчано-жовтий
У одного гриба може бути багато різновидів, тому й виглядати гриби з однією назвою можуть по-різному.
Білий гриб
Білий гриб (боровик) обожнюють грибники за його неперевершений смак і аромат. Шапка цього гриба схожа на круглу подушку і має коричневий колір від блідого до темного. Поверхня її гладка. М’якоть щільна, білого кольору, не має запаху і володіє приємним горіховим смаком. Ніжка білого гриба дуже об’ємна, до 5 см завтовшки, білого, іноді бежевого кольору. Більша її частина знаходиться під землею. Цей гриб можна збирати з червня по жовтень в хвойних, листяних або змішаних лісах і зовнішній вигляд його залежить від того, де він росте. Вживати білий гриб можна в будь-якому вигляді.
Підберезовик
Підберезовик також досить популярний серед грибників гриб. Капелюшок його також має форму подушки і забарвлений або в світло-коричневий, або в темно-коричневий колір. Її діаметр до 15 см. М’якоть капелюшка білого кольору. Довжина ніжки – до 15 см. Вона злегка розширюється донизу і має світло-сірий колір з коричневими лусочками.
Підберезовик виростає в листяних і змішаних лісах з червня і до пізньої осені. Він дуже любить світло, тому найчастіше його можна зустріти на узліссях. Підберезовик можна вживати у вареному, смаженому і тушкованому вигляді.
Маслюк
Маслюк має досить широкий випуклий капелюшок, до 10 см в діаметрі. Він може бути від жовтого до шоколадного кольору. Шкірку можна легко відокремити від м’якоті капелюшка і на дотик вона може бути слизька. М’якоть, що знаходиться в капелюшку, м’яка, жовтувата і соковита. У молодих маслюків губка під капелюшком затягнута білою плівкою. Ніжка має форму циліндра. У верхній частині вона жовта, а в нижній може бути злегка темніше.
Маслюк росте в хвойних лісах на піщаному грунті з травня по листопад. Його можна вживати в маринованому, сушеному і солоному вигляді.
Опеньок
Опеньок росте біля коріння дерев, а луговий опеньок – на луках. Його опуклий капелюшок діаметром до 10 см має жовтувато-коричневий колір, схожий на парасольку. Довжина ніжки до 12 см. М’якоть гриба щільна, сухувата, з приємним запахом.
Розміри і забарвлення гриба дуже мінливі, тому, збираючи його, треба звертати увагу на колір пластинок, щоб помилково не взяти отруйний сірчано-жовтий несправжній опеньок.
Сироїжка
Сироїжки мають круглий капелюшок з шкіркою, яка легко відділяється по краях. Капелюшок досягає 15 см в діаметрі. Капелюшок може бути опуклим, плоским, увігнутим або лійкоподібним. Колір його різниться від червоно-коричневого і синьо-сірого до жовтуватого і світло-сірого. Ніжка біла, тендітна. М’якоть також має білий колір.
Сироїжки можна зустріти як в листяному, так і в хвойному лісі. Вони також ростуть в березовому парку, і на березі річки. Перші гриби з’являються в кінці весни, а найбільша кількість – на початку осені.
Лисичка
Лисичка – приємний на вид і смак їстівний гриб. Її бархатистий капелюшок відрізняється рудим кольором і нагадує за формою воронку зі складочками по краях. М’якоть гриба щільна і має той же колір, що і капелюшок. Капелюшок плавно переходить в ніжку. Ніжка також руда, гладка, звужується донизу. Довжина її становить до 7 см.
Лисичка зустрічається в листяних, змішаних і хвойних лісах. Її можна часто знайти у моху і серед хвойних дерев. Вона росте з червня по листопад. Вживати її можна в будь-якому вигляді.
Печериця
Печериці ростуть і в лісі, і в місті, і навіть на звалищах і в підвалах з літа по осінь. Поки гриб молодий, його капелюшок має форму половини кулі білого або сірого кольору, зворотна сторона капелюшка затягнута білою плівкою. Коли капелюшок розкривається, плівка перетворюється в спідничку на ніжці, оголюючи сірі пластинки зі спорами. Печериці їстівні, їх смажать, варять, маринують без особливої попередньої обробки.
Отруйні гриби
Неїстівні гриби або продукти харчування, що містять їх отрути, можуть викликати сильне отруєння і навіть загибель. До найнебезпечнішим для життя неїстівним, отруйних грибів відносяться: мухомори, бліда поганка, несправжні опеньки.