Чи знаєте ви щось цікаве про картоплю? Якщо ні, то прочитавши цю статтю ви зможете розповісти цікаво про картоплю.
Цікаві факти про картоплю
При впливі світла, картопля зеленіє і стає токсичною. Вживання такої картоплі може призвести до отруєння.
Гіркий смак картоплі може означати, що вона може бути отруйною.
Батьківщиною картоплі є Південна Америка (Болівія).
В Європу, картопля вперше була завезена у 1551 році, але там була прийнята як декоративна рослина (картопля для Європи вважалася отруйною).
Першим овочем вирощеним в космосі є – картопля.
У картоплі міститься – вода ( 75 %), крохмаль ( 18,2 %), цукор ( 1,5 %), жир ( 0,1 %) та інші елементи.
Під час зберігання картоплі, рівень крохмалю в ній поступово знижується. Найбільше він знижується при температурі 1-2 °C.
При тривалому зберіганні, картопля здатн накопичувати цукор (до 6 %).
Картопля багата лимонною кислотою. Крім того, в ній є лимонні, яблучні та інші кислоти.
З 1 тонни картоплі отримують 1 кг лимонної кислоти.
З’їдаючи 300 гр картоплі, організм людини отримує 10 % енергії, повну норму вітаміну С, приблизно 50% калію, 10% фосфору, 15% заліза і 3% кальцію.
В Ісландії, з картоплі виготовляють горілку.
В україні полюбляють з картоплі готувати деруни. Також, з картоплі печуть хліб.
Свіжий картопляний сік використовується як протизапальний засіб при виразці шлунка і гастриті.
Крохмаль, одержаний з картоплі використовується як наповнювач для порошків і таблеток.
У світі існує близько 5 тис. сортів картоплі.
Найдорожчим картоплею в світі є – «Лa Боннот». Коштує така картопля – 500 євро за кілограм. Її збирають на острові Нуармутьє (Франція).
Синій сорт картоплі «Вітелотте» – залишається синім навіть після варіння.
Найнебезпечнішим шкідником картоплі є – колорадський жук.
У Бельгії знаходиться музей картоплі, де описується історія картоплі.
У місті Маріїнськ є пам’ятник картоплі. Він був відкритий в 2008 році.
Цікавинки про картоплю, цікаві відомості про картоплю ви можете розширити через форму коментарів.