Авітаміноз – це хронічна нестача певного вітаміну або мінерального речовини в організмі людини. Вітаміни та мінеральні речовини необхідні організму для нормального обміну речовин, відновлення тканин, біохімічного забезпечення всіх функцій організму, вони грають роль каталізаторів різних ферментних систем.
Це захворювання виявляється в рідкісних випадках, адже авітаміноз – це коли в організмі повністю відсутній якийсь вітамін. Для щоб дійти до такого, треба довго голодувати або задовольнятися бідним раціоном. Але організм частіше наздоганяє гіповітаміноз – понижений в порівнянні з потребами нашого організму вміст вітамінів .
Особливо організм схильний авітамінозу у весняний період, а також при захворюваннях органів шлунково -кишкового тракту (оскільки порушується засвоєння вітамінів). Наше щоденне меню у весняний час має бути різноманітним: овочі, фрукти, зелень, крупи, продукти тваринного походження. Різноманітність необхідна тому, що не існує універсального продукту, в якому б містилися всі потрібні нам вітаміни.
До чого ж може привести авітаміноз?
Наслідки можуть бути самими різними, залежно від нестачі певного вітаміну або мінералу.
- – Через нестачу вітамінів порушуються обмінні процеси, може прискоритися старіння організму і збільшитися частота різних захворювань.
- – Порушується серцева діяльність , може виникнути тахікардія.
- – Порушується моторна та секторная функція шлунково -кишкового тракту.
- – Відбуваються дегенеративні процеси в периферичних нервах , а це в свою чергу буде супроводжуватися парестезіями і парезами .
- – Порушується діяльність центральної нервової системи.
- – Порушується водний обмін .
Причини авітамінозу
Авітаміноз зараз зустрічаються рідко, а його виникнення може бути викликано декількома причинами:
- Порушення надходження вітамінів з їжею, викликане неправильним харчуванням (вживання високоочищених продуктів позбавлених вітамінів, одноманітним харчуванням, «їжа на швидку руку», відсутність певного режиму харчування).
- Порушення процесів травлення. У даному випадку авітаміноз виникає як наслідок порушення функції шлунково -кишкового тракту. Іншою причиною може бути кишковий дисбактеріоз.
- Надходження в організм « антивітамінів». Антивітамінами називають речовини, що володіють дією протилежним вітамінам, і блокують біологічні ефекти вітамінів і призводять до розвитку картини вітамінної недостатності навіть при нормальному вмісті вітамінів в організмі. Одним із прикладів токсичної дії антивитаминов є отруєння антагоністами вітаміну К (синкумар, дикумарол) при лікуванні підвищеної згортання крові.
- Особливості обміну речовин у дітей та осіб людей похилого віку. Недоношені діти особливо часто страждають вітамінною недостатністю, оскільки у них недостатньо сформовані запаси вітамінів. Зазвичай вітаміни і поживні речовини запасаються в організмі дитини на останніх місяцях вагітності, і інтенсивно використовуються в перші роки життя при швидкому розвитку і зростанні організму. У літніх людей постачання організму вітамінами порушується внаслідок вікових змін органів шлунково-кишкового тракту і всього організму в цілому.
Симптоми авітамінозу
– Регулярна втома, млявість протягом цілого дня ;
– Сонливість, яка зберігається протягом усього дня ;
– Депресія ;
– Погіршення стану шкіри (сухість шкіри, потріскана і почервоніла шкіра в куточках губ, поява вугрів і прищів) ;
– Дратівливість з будь-якого приводу ;
– Знижений імунітет ( часті застуди, не тільки в холодну пору року , але і в теплу);
– Погана концентрація уваги, неуважність;
– Випадання волосся і відсутність їх блиску , проблеми з нігтями.
Лікування авітамінозу
Лікування авітамінозу – заповнення дефіциту вітамінів. Лікування починається із встановлення правильного діагнозу, для цього необхідно дізнатися, якого саме вітаміну не вистачає, і тільки після цього можна буде призначати певні ліки. Самолікуванням краще всього не займатися, необхідно звернутися до лікаря.
Нестача вітаміну А
Вітамін А відіграє важливу роль у роботі органів зору в впливає на стан шкіри.
Ознаки нестачі вітаміну А: суха шкіра, велика кількість прищів, передчасні зморшки, ламке, випадаюче волосся, сприйнятливість до інфекцій, розлади шлунка, зміна органів зору, поява так званої «курячої» сліпоти, сухості кон’юнктиви, порушення нервової системи.
Джерела вітаміну А : молочна їжа, м’ясо, яйця, помідор, моркву і абрикос, апельсин , мандарин , лимон, печінка тріски, сир (особливо тверді сорти типу пармезан), вершкове масло.
Нестача вітаміну В1
Симптоми авітамінозу В1: швидка стомлюваність, задишка, часті головні болі, відчуття тяжкості в ногах, набряки, зниження тиску. Все це може призвести до ураження серцево-судинної системи і периферичних нервів. Часто дефіцит вітаміну В1 характерний для хворих на діабет , вагітних і годуючих жінок , людей, що виконують важку фізичну працю .
Джерела вітаміну В1: борошняні продукти (житній та пшеничний хліб), жовтки яєць, горох, свинина.
Нестача вітаміну В2
Симптоми авітамінозу В2: зниження апетиту, слабкість, головні болі, різь в очах, часті кон’юнктивіти, свербіж шкіри, порушення сутінкового зору. При дефіциту вітаміну можлива анемія, порушення нервової системи.
Джерела вітаміну В2: молочні продукти, крупи, лисички, цільнозерновий хліб , проростки пшениці, брокколі, телячі мізки, печінка, сир, яєчний жовток, сир.
Нестача вітамінів В3 і РР ( нікотинова кислота)
Симптоми авітамінозу В3 і РР: При даному виді авітамінозу можуть виникнути хвороби травної системи, нервової системи та шкіри. Характерними є зниження апетиту , діарея , що чергується з запором , блювота. При прогресуючому авітамінозі можливі: гастрит, поліневрит, недоумство, судоми.
Джерела вітаміну В3 і РР: свіжа риба, хліб, бобові, горіхи, білі гриби, заячина, індичка.
Нестача вітаміну В6
Симптоми авітамінозу В6: підвищена дратівливість, безсоння, загальмованість, стоматит, відсутність апетиту, дерматити, анемія, поліневриту.
Джерела вітаміну В6: овочі, дріжджі, волоські горіхи, банани, зелений салат, проростки пшениці, лосось, устриці, молоко, яйця, м’ясо, риба, печінка.
Нестача вітаміну С
Симптоми авітамінозу С: підвищена ламкість судин (синці від найменших ударів), слабкість, кровотечі з ясен. Як наслідок – порушення нервової системи, анемія, дистрофія слизових оболонок.
Джерела вітаміну С: цитрусові , кавуни, капуста, картопля, помідори, відвар з шипшини , апельсин, чорна смородина, ківі, спаржа, суниця.
Нестача вітаміну Е
Вітамін Е відіграє важливу роль у роботі органів відтворення (погіршення якості сперми у чоловіків , а значить , розвивається схильність до безпліддя , а у жінок нестача може спровокувати порушення менструального циклу або навіть призвести до переривання вагітності). Крім цього, при авітамінозі Е відбувається раннє старіння шкіри, починається жирове переродження клітин печінки.
Джерела вітаміну Е : оливкова олія, мигдаль, фенхель, шпинат, горох.
Нестача вітаміну Д
Якщо цього вітаміну не вистачає малюкам, то у них розвивається рахіт, дитина сильно потіє, у нього неправильно формуються кістки, повільно ростуть зуби, вона слабкий і не активний. У дорослих можливо швидке руйнування зубів, ламкістю кісток, болі в опорно – руховому апараті. Брак вітаміну Д може призвести до розвитку таких захворювань як рак, артеріальна гіпертензія і цукровий діабет.
Джерела вітаміну Д: основне джерело – знаходження під сонцем, молоко, печінка тріски, жирна риба.
Авітаміноз профілактика
Найкраща профілактика авітамінозу повноцінне харчування, для цього потрібно знати як зберегти більше вітамінів в продуктах:
1 . Зберігати продукти в прохолодному темному місці.
2 . Не тримати овочі, фрукти та зелень тривалий час у воді.
3 . Не піддавати продукти занадто сильному сонячному або штучному освітленню під час приготування.
4 . Заздалегідь не нарізати продукти , робити це лише в процесі приготування.
5 . Якщо м’ясо і рибу запікати у фользі , вони збережуть більше вітамінів .
6 . Вода, в якій замочували бобові , також містить безліч вітамінів, тому під час варіння краще використовувати її .
7 . Квашену капусту, солоні огірки зберігати в розсолі, під вантажем .
8 . Квашену капусту перед вживанням ні в якому разі не промивати у воді. Тільки вичавлювати від розсолу.
9 . Разморожувати м’ясо при кімнатній температурі, не поміщаючи його в воду.
10 . Овочі для варіння занурювати у вже киплячу воду і закривати кришкою.
11 . Готову страву істи відразу, не намагаючись зберігати її.
12 . Мінімізувати період термічної обробки