Що їли люди в давнину, в Середньовіччі, у 16 столітті? Яким буде раціон майбутнього? Ми розклали відповіді по тарілках невеликими порціями, щоб краще засвоїлося.
- Історія розвитку харчування людини
- Кам’яний вік: з веганів в м’ясоїди
- Неолітична революція: їжа, яку виростили
- Античність: поїсти за компанію
- Середньовіччя: скажи мені, що ти їси
- Новий час: наукова кухня
- 20 століття: американське диво
- Наші дні: швидко, смачно і корисно
- Раціон майбутнього: що ми будемо їсти завтра?
Історія розвитку харчування людини
Кам’яний вік: з веганів в м’ясоїди
Відомо, що перші люди мало чим відрізнялися від мавп і були вегетаріанцями, але хід історії змінили два фактора. Перший – навичка прямоходіння, вироблена, за однією з версій, під час збору молюсків для їжі. Виходить, що морепродукти ми спробували ще до появи Homo sapiens і з тих пір не можемо зупинитися. Другий фактор – інтерес до м’яса, викликаний настанням льодовикового періоду, який знищив безліч «зелених» харчових ресурсів. Холод і голод буквально змусили нас взяти в руки спис, вбити мамонта, одягнутися в його шкуру і приготувати перший в історії стейк на відкритому вогні. Тепер це страва в різних варіаціях представлена у всіх кухнях світу.
Що їли люди в давнину, в період кам’яного віку? Ягоди, горіхи, морепродукти, м’ясо мамонтів.
Неолітична революція: їжа, яку виростили
Згодом люди освоїли землеробство, скотарство і звернулися до примітивного способу обробки продуктів для їх тривалого зберігання – висушування. Археологи вважають, що першою складною стравою в нашій історії стала сочевична юшка. Приготувавши її одного разу, людина виявила інтерес до експериментів в кулінарії, який не згасає досі.
У меню: крупи, яловичина, свинина, молоко, бобові культури.
Античність: поїсти за компанію
Жителів Стародавньої Греції та Стародавнього Риму можна по праву вважати першими гурманами. Знатні люди (а вони часто запрошували розділити трапезу і звичайних громадян) під час бенкетів насолоджувалися стравами за філософськими бесідами і змаганням в поезії. Якщо елліни хотіли спробувати нові страви, то просто наймали кухарів з іншого поліса – все, як у сучасних ресторанах. У воїнів теж були свої традиції: коли Юлій Цезар підкоряв Середземномор’я, кожен легіонер ніс з собою мішок нуту, який вони їли всю дорогу. Бобова культура, з якої ми сьогодні готуємо хумус, стала першим Суперфудом в історії.
У меню: овочі, риба, нут, фрукти, вино.
Середньовіччя: скажи мені, що ти їси
В епоху хрестових походів по наповненню продуктового кошика можна було визначити соціальний статус людини: снідає пшеничним хлібом, вином і м’ясом – пан, жує корж з ячмінного борошна – селянин. Крім того, саме в той час людина почала усвідомлювати, що правильне харчування не тільки може застрахувати від хвороб, але навіть вилікувати від недуг. Ячмінну настоянку, наприклад, радили пити проти лихоманки, а цитрусові допомогли хрестоносцям вберегтися від холери. Цікаво, що вже в часи середньовіччя м’ясні страви почали подавати з простими соусами, які з часом перетворилися в Деміглас, велюте і шорон.
Що їли в середньовіччі? Хліб, злаки, дичина.
Новий час: наукова кухня
Якісні зміни настали близько 200 років тому, коли наука різко зробила крок вперед. Заговорили навіть про нову галузь – кулінохімію. Прорив в цій сфері зробили французи. Для армії Наполеона Бонапарта вчений Ніколя Франсуа Аппер, наприклад, запропонував метод консервування швидкопсувних продуктів, щоб провіант міг довго зберігатися у військових походах, а Луї Пастер відповів йому трохи пізніше винаходом пастеризації, без якої сьогодні просто неможливо уявити виробництво молока. Схоже, саме тоді були зроблені перші кроки до молекулярної кухні.
У меню: овочі, фрукти (в тому числі консервовані), яйця, м’ясо.
20 століття: американське диво
На початку XX століття в США почалася нова хвиля промислової революції, люди масово кидали ферми і переїжджали в міста на заробітки. Після цілого дня біля верстата сил на приготування їжі не залишалося, і тоді на допомогу робітничого класу приходили особливі вуличні автомати: закинувши пару монет і натиснувши на кнопку, людина отримувала теплу булку з начинкою – пиріжок. Це була зоря американського фастфуду, а розквіт припав на Велику депресію, коли хіба що гамбургери не піднялася в ціні. Любов до дешевого «швидкого харчування» обернулася масовим ожирінням, що, в свою чергу, стимулювало розвиток дієтичного харчування.
У меню: пиріжки, гамбургери, хот-доги.
Наші дні: швидко, смачно і корисно
В кінці минулого століття стало очевидно, що ожиріння стає глобальною проблемою і першопричиною таких хвороб, як цукровий діабет другого типу, захворювання серця і багатьох інших. Відповіддю на даний виклик стала створена і зростаюча донині індустрія правильного харчування, яка випускає низькокалорійні, збалансовані за своїм складом продукти, які вимагають мінімальну кількість часу на приготування. Її піонером є компанія Herbalife, яка створила, коктейль Формула 1, що став вже легендарним. Це справжня їжа в стакані, в якій міститься оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів, а також більше 20 вітамінів і мінералів. У чому перевага подібних продуктів?
Вони можуть стати прекрасним низькокалорійним прийомом їжі, багатим білком, що забезпечує довге почуття ситості, а сам організм найважливішим будівельним матеріалом. Час приготування – 2 хвилини. Швидко, смачно, зручно і з користю для організму – виклик нашого часу прийнятий.
У меню: протеїнові коктейлі, молоко 1,5% жирності.
Раціон майбутнього: що ми будемо їсти завтра?
В недалекому майбутньому наукові лабораторії обіцяють стати кухнями, а хіміки і фізики – шеф-кухарями. Так, вчений з Нової Зеландії пропонує позбавити людство від голоду за допомогою водоростей, імплантованих під шкіру. Якщо все піде за планом, то за допомогою фотосинтезу вони будуть виробляти поживні речовини і тут же направляти їх в кров. Тільки уявіть: при наближенні обіду ми повинні будемо просто вийти на сонце! Інший американський винахідник вирішив обійтися пластиром з поживними компонентами в складі: приклеїв його на руку – і пропускаєш прийом їжі. Подібні ноу-хау точно по достоїнству оцінять капітани далекого плавання і космонавти. Правда, якщо здоровий протеїновий коктейль Herbalife – це сьогодення і ми можемо запросто ввести його в свій раціон прямо зараз, то «страви» з області наукової фантастики доведеться почекати. Втім, NASA вже фінансує проект 3D-принтера для їжі, який буде працювати під час космічних експедицій як мультиварка: потрібно тільки заправити картридж з поживними компонентами в машину – і вечеря сама приготується, а точніше надрукується. Всі говорить про те, що нова ера може наступити раніше, ніж ми думаємо.
У меню: водорості, харчові пластирі, 3D-їжа.
Тепер, Ви знаєте як харчувалися люди в минулому та що на нас може чекати в майбутньому.